Ata natyrisht mund t’i përkasin pyjeve të shiut, por majmunët në një kopsht zoologjik në Finlandë preferojnë më shumë zhurmën e trafikut sesa tingujt e xhunglës, kanë treguar hulumtimet

Si pjesë e një eksperimenti se si teknologjia mund të përmirësojë jetën e kafshëve, shkencëtarët kanë instaluar një tunel të pajisur me sensorë në një strehë majmunësh në kopshtin zoologjik të Helsinkit.

Primatëve iu dha mundësia të zgjidhnin nëse dëshironin të dëgjonin tingujt e shiut, trafikut, muzikë vallëzimi ose tinguj zen.

“Ne menduam se ata do të kënaqeshin me tinguj qetësues, si muzika zen, por ata zgjodhën zhurmën e trafikut më shpesh”, tha Ilyena Hirskyj-Douglas, një shkencëtare në Universitetin Aalto të Finlandës.

Zhurma e veturave provoi të ishte larg zgjedhja më e popullarizuar e majmunëve, të cilët ndonjëherë flinin ose gërvishteshin njëri-tjetrin, gjë që nuk e bënin me asnjë tingull tjetër, tha Hirskyj-Douglas.

Koordinatori shkencor i ZOO Kirsi Pynnonen beson se tingujt e zhurmës së trafikut të kësaj kafshe të kujtojnë disa nga mënyrat natyrore në të cilat komunikojnë majmunët.

“Majmunët në natyrë janë mësuar të fishkëllejnë, të bërtasin dhe të piskasin për të qëndruar në kontakt”, shpjegoi Pynnonen.

Ajo shtoi se këto janë tinguj që majmunët mund të dëgjojnë gjithashtu në zhurmën e trafikut.

Eksperimente të shëndosha janë kryer më parë mbi kafshët e kapura, por shkencëtarët thonë se kjo është përpjekja e parë për t’i dhënë kafshëve kontroll të plotë mbi ato që duan të dëgjojnë.