Mbi 90 për qind prej nesh e përdorin teknologjinë deri në mbrëmje, dhe kjo po shkakton ndërprerje të energjisë në prodhimin e melatoninës.

Hormoni rritet natën për të siguruar që ne të biem dhe të qëndrojmë në gjumë. “Por ajo luan role të tjera, si zvogëlimi i inflamacionit, rritja e imunitetit dhe pastrimi i toksinave që grumbullohen në tru gjatë ditës”, thotë Aviva Romm. Pra, kur elektronika dhe ndriçimi i ditëve moderne dëmtojnë prodhimin e melatoninës, vuajmë nga problemet e gjumit, lodhja dhe mjegulla e trurit.

Gratë mbi 50 vjeç janë në rrezik të lartë.  Në fakt, hulumtimet tregojnë se deri në moshën 50 vjeç, nivelet e melatoninës janë 85 për qind më të ulëta se sa ishin në të 20-tat tona.

Reklama
Reklama

Nëse dyshoni se jeni duke vuajtur, hapat e mëposhtëm mund të ndihmojnë:

Mbajtja e syzeve të kuqe mund të luftojë ndërprerjet e melatoninës

“Ato bllokojnë dritën e kaltër të emetuar nga dritat LED, kompjuterët dhe celularët, e cila është treguar se ul prodhimin e melatoninës në mbrëmje me 40 për qind”, thotë neurologu integrues Alexander Zubkov. Ai këshillon zgjedhjen e syzeve që bllokojnë 99.9 për qind të dritës së kaltër midis 450 dhe 550 nm (gjatësia e valës më shqetësuese të dritës) dhe vendosjen e tyre nga perëndimi i diellit deri në kohën e gjumit.

Shtesat e melatoninës ndihmojnë

Dr. Romm këshillon marrjen e .3 deri në .5 miligram 30 minuta para gjumit për tre netë. “Nëse nuk merrni rezultate, rriteni në një miligram për tre netët e ardhshme, pastaj dy miligram, pastaj tre miligram, gjatë tre netëve, derisa të gjeni dozën që funksionon për ju, duke u ndalur në një maksimum prej tre miligram. /Telegrafi/

Reklama
Reklama