Dita Ndërkombëtare e Gruas festohet çdo vit në datën e 8 marsit.

Data

Kremtohet në 8 mars të çdo viti, kjo ditë është simbolike e rrugëtimit historik që gratë në të gjithë botën kanë bërë për të përmirësuar jetën e tyre. Ajo vjen si një kujtesë se ndërsa shumë gjëra janë arritur, udhëtimi është i gjatë dhe duhet të bëhet shumë më tepër.

Historia dhe domethënia

Dita Ndërkombëtare e Gruas festohet për më shumë se një shekull. Por, ndërsa shumë njerëz e mendojnë atë si një çështje feministe, rrënjët e saj qëndrojnë në lëvizjen punëtore. Ajo u organizua për herë të parë në 1911 nga marksistja e hershme e shekullit 20 nga Gjermania, Clara Zetkin.

Reklama

Clara Zetkin

Zetkin lindi në 1857 në Wiederau të Gjermanisë. Ajo u trajnua si mësuese dhe u shoqërua me Partinë Social Demokratike (PSD) – një nga dy partitë kryesore politike në vend sot. Ajo ishte pjesë e lëvizjes punëtore dhe lëvizjes së grave.

Reklama

Në vitet 1880, kur ligjet anti-socialiste u zbatuan nga udhëheqësi gjerman Otto von Bismarck, Zetkin shkoi në një mërgim të vetë-imponuar në Zvicër dhe Francë. Gjatë kësaj kohe, ajo shkroi dhe shpërndau literaturë të ndaluar dhe u takua me socialistët kryesorë të kohës. Zetkin gjithashtu luajti një rol të rëndësishëm në formimin e Internacionales Socialiste.

Pas kthimit të saj në Gjermani, ajo u bë redaktore e Die Gleichheit (‘Barazia’) – gazeta e PSD për gratë – nga 1892 deri në 1917. Në PSD, Zetkin ishte e lidhur ngushtë me mendimtaren e ekstremit të majtë dhe revolucionaren Rosa Luksemburg. Në 1910 – tre vjet pasi ajo u bë bashkëthemeluese e Kongresit Ndërkombëtar të Grave Socialiste – Zetkin propozoi në një konferencë që Dita e Gruas të festohej në çdo vend më 28 Shkurt.

Reklama
Reklama


Konferenca përbëhej nga 100 gra nga 17 vende, me sindikata, parti socialiste, klube të grave që punojnë dhe ligjvënëse femra që miratuan unanimisht sugjerimin. Dita e Gruas u vu re për herë të parë në 1911. Dy vjet më vonë, në 1913, data u ndryshua në 8 Mars, dhe ajo vazhdon të festohet si e tillë çdo vit.

Tema

Tema për Ditën Ndërkombëtare të Grave të këtij viti është #ChooseToChallenge (zgjidhni të sfidoni). Ajo tregon se një “botë e sfiduar është një botë vigjilente dhe nga sfida vjen ndryshimi”.

Këtë vit, të gjithë mund të zgjedhim të sfidojmë gjithçka që na ka penguar dhe të bëhemi aleatë më të mirë. /Telegrafi/