Demokratët e presidentit amerikan, Joe Biden po shkojnë drejt një takse të re të madhe për miliarderët.

Propozimi i fundit është një “taksë mbi të ardhurat e miliarderëve” që do të kapte fitimet masive të pataksuara të aksioneve që kanë bërë më të pasurit e të pasurve në vitet e fundit.

Sipas një analize të re, vetëm synimi i miliarderëve do të gjeneronte 500 miliardë dollarë – me 275 miliardë dollarë që vijnë vetëm nga 10 miliarderët më të pasur, raporton businessinsider.

Ekonomisti Gabriel Zucman, një studiues i vjetër mbi pabarazinë dhe taksat mbi të pasurit, përdori të dhënat e SEC dhe Indeksin e Miliarderëve të Bloomberg për të vlerësuar zotërimet e ndryshme të aksioneve të miliarderëve dhe për të ekstrapoluar atë që ata do të paguanin sipas taksës së re të miliarderit të kryetarit të Senatit, Ron Wyden, të publikuar të mërkurën.

Analiza e Zucman zbulon se CEO i Tesla, Elon Musk, personi më i pasur në botë, do të shihte faturën më të madhe të rreth 700 miliarderëve të Amerikës, me borxh deri në 50 miliardë dollarë. Ndërkohë, Jeff Bezos – më i pasuri në botë pas Musk – do të kishte borxh deri në 44 miliardë dollarë

View this post on Instagram

A post shared by Business Insider (@businessinsider)

Propozimi i Wyden do të zgjeronte gamën e aseteve të tatueshme për miliarderët. Aktualisht, aktivet si aksionet e korporatave tatohen kur ato shiten me fitim; që quhet fitim kapital dhe tatohet me një normë më të ulët se të ardhurat e punëtorëve.

Taksat janë në thelb “efektivisht vullnetare”, sepse mbajtësi i atij aktivi thjesht mund ta mbajë atë – duke lënë të grumbullohen fitime të parealizuara – ose ta shesë atë në mënyrë strategjike të shoqëruar me humbje kapitale. Propozimi i ri do ta ndryshonte atë, duke i bërë fitimet e parealizuara të ardhura të tatueshme për miliarderët e Amerikës, që do të thotë se ata do të duhet të paguajnë taksa për rritjen e pasurisë nga rritja e aseteve, edhe nëse nuk i shesin aksionet e tyre.

Gjatë gjithë pandemisë, miliarderët kanë shtuar 2.1 trilionë dollarë në pasurinë e tyre kolektive, sipas një analize nga Instituti për Studime Politike (IPS) me prirje të majtë dhe amerikanët për drejtësinë e taksave. Kjo është një rritje prej 70 për qind, me një pjesë të mirë që mund të jetë aktualisht e pataksueshme.

Tani për tani, miliarderët paguajnë vetëm 8.2 për qind në tatimin mbi të ardhurat në vit, sipas një vlerësimi të Shtëpisë së Bardhë që merr parasysh fitimet e parealizuara.

Por tashmë është duke u përballur me opozitën nga senatori Joe Manchin i Virginias Perëndimore, një votë kyçe me ndryshim në Senatin 50-50. Ai e kritikoi atë të mërkurën si një masë ndëshkuese që do të dëmtonte njerëzit e suksesshëm. /Telegrafi/