Demenca aktualisht synon dhjetëra miliona njerëz, me këtë trend që nuk tregon shenja të ngadalësimit.

Ndërsa rreziku juaj i kësaj gjendjeje grabitëse të mendjes mund të modifikohet, një studim i ri ka zbuluar një faktor rreziku që mund të jetë i vështirë për t’u shmangur – coronavirusi.

Një ‘tru coronavirusi’ është një term që përdoret shpesh për të përshkruar një mendje që ndihet e ngadaltë dhe e paqartë pas një infeksioni.

Studiuesit më parë e kanë lidhur gjithashtu virusin me një rënie më të madhe njohëse. Megjithatë, studimi i ri tregon se njerëzit e moshuar mund të përballen me një rrezik shumë më të madh.

Reklama

Ata që luftuan coronavirusin mund të kenë një rrezik 50 deri në 80 për qind më të lartë për të zhvilluar sëmundjen e Alzheimerit në vitin pas infektimit. Ky është sugjerimi i një studimi të ri, të publikuar në Journal of Alzheimer’s Disease.

Reklama

Duke vëzhguar më shumë se gjashtë milionë pacientë të moshës 65 vjeç e lart, studiuesit vunë re se njerëzit e moshuar të infektuar me COVID-19 ishin më të prirur ndaj problemit të trurit. Sëmundja e Alzheimerit është lloji më i zakonshëm i demencës që ndikon në funksione të shumta të trurit, sipas NHS.

Hulumtimi tregoi se rreziku për zhvillimin e këtij  lloji të demencës pothuajse dyfishohej te njerëzit e moshuar. Ekipi hulumtues shpjegoi se aktualisht është e paqartë nëse virusi shkakton sëmundjen e re të Alzheimerit apo thjesht përshpejton shfaqjen e tij. /Telegrafi/

Reklama