Në një bisedë të zhvilluar për Bloomberg, tre zyrtarë të lartë të Turqisë në kushte anonimiteti kanë zbuluar kërkesat që Turqia i ka, nëse duan që të përkrahin hyrjen e Finlandës dhe Suedisë në NATO.

Ankaraja do të kërkojë nga dy shtetet të njohin brengën e Turqisë lidhur me milicët e armatosur kurdë, si në Turqi ashtu dhe në Siri e Irak, transmeton Telegrafi.

Një prej problemeve më të mëdha brenda Aleancës Veri-Atlantike, pavarësisht që të gjitha shtetet e konsiderojnë PKK-në si organizatë terroriste, është se e kanë përkrahur YPG-në në veri të Sirisë që nuk i fsheh lidhjet e saj me PKK-në.

Turqia kërkon nga Suedia dhe Finlanda jo vetëm që publikisht të dënojnë PKK-në, por edhe organizatat e tjera të lidhura me të – por edhe të rrisin presionin mbi simpatizuesit e PKK-së që qëndrojnë nëpër këto shtete.

Erdogan: Nuk kanë nevojë që delegacionet e Finlandës dhe Suedisë të vijnë në Turqi Erdogan: Nuk kanë nevojë që delegacionet e Finlandës dhe Suedisë të vijnë në Turqi

Përveç kësaj, do të kërkojë heqjen e kufizimeve për eksportimin e armëve në Turqi që këto shtetet i kishin aplikuar ndaj Turqisë në vitin 2019, pas hyrjes së forcave turke në pjesën veriore të Sirisë me qëllim që ta shtyp YPG-në. Parimi i Turqisë në këtë rast është se nuk do të pranojë në Aleancë shtetet që i vendosin sanksione.

Turqia ka pranuar kthimin e Greqisë në NATO në vitet e 80-ta, pasi që dy vendet zhvilluan luftën e vitit 1974 për shkak të Qipros, dhe nuk dëshiron të përsërit atë që zyrtarët thonë se tani në Ankara konsiderohet si një gabim.

Athina dhe aleatët e saj qipriotë u shfaqën më vonë si pengesa kryesore që bllokuan ofertën e Turqisë në BE, duke hedhur poshtë një votim të OKB-së mbi planin e ribashkimit të Qipros dhe duke u përfshirë në mosmarrëveshjet e vazhdueshme territoriale me Turqinë mbi pjesë të Egjeut dhe Mesdheut.

Për këtë, Turqia dëshiron të zgjedh çështjet e hapura me Suedinë dhe Finlandën, dhe kërkon që këto shtete të deklarohen qartë dhe të shfaqin solidaritetin për Turqinë në luftën kundër grupeve kurde.

Pse po i druhet Turqia anëtarësimit të vendeve nordike në NATO? Pse po i druhet Turqia anëtarësimit të vendeve nordike në NATO?

Edhe pse Turqia sipas këtyre zyrtare nuk dëshiron që me këto shtete nordike të diskutojë jashtë çështjes së kurdëve, ekziston një listë e dëshirave për që do të mund t’i përmirësonin raportet brenda Aleancës.

Duan që sërish të jenë të kyçur në projektin F-35, duan blerjen e F-16 dhe avancimin e F-16 tjerë që tashmë i përdorin, heqjen e sanksioneve lidhur me sigurimin e sistemit S-400.

Presidenti turk Recep Tayyip Erdogan ka deklaruar se Turqia nuk do të mbështet hyrjen në NATO për këto vende, dhe se diplomatët e tyre nuk kanë nevojë të shkojnë në Turqi për të diskutuar për këtë çështje. /Telegrafi/