Rritja e çmimeve, veçanërisht për produktet ushqimore, nuk duhet t’i shqetësojë qytetarët, tha zëvendëskryeministri për çështje ekonomike Fatmir Bytyqi.

Edhe pse ai theksoi se situata është nën kontroll dhe nuk ka rritje serioze të çmimeve, tha se për momentin nuk dëshiron që qeveria të reagojë me masa të mundshme për ta zbutur goditjen e çmimeve, në mënyrë që të mos keqkuptohet para zgjedhjeve.

“Mendoj se për momentin është nën kontroll si në drejtim të rritjes së çmimeve ashtu edhe në aspektin e inflacionit, mendoj se qytetarët në këtë kohë nuk duhet të shqetësohen sepse të gjithë treguesit tregojnë se nuk do të kemi goditje të çmimit që mund të ndikojnë, por le të presim që zgjedhjet lokale të kalojnë dhe të flasim për gjëra më të mira”, deklaroi Fatmir Bytyqi.

Përllogaritja e fundit e sindikatës për shportën minimale konsumatore tregon se kostot e jetesës po rriten seriozisht. Në një vit, nevojat themelore të jetës në baza mujore janë më të shtrenjta për gati një mijë denarë. Të dhënat thonë se për prokurimin e të njëjtit ushqim që e kemi blerë vitin e kaluar këtë herë na duhen 400 denarë shtesë. Shpenzimet e përgjithshme janë gjithashtu më të larta për 400 denarë. Qytetarët kanë reaguar ndaj rritjes së çmimit të produkteve ushqimore bazë që erdhi pas rritjes së çmimit të vajit.