Banka Qendrore Evropiane (BQE) do të përfundojë politikën negative të normës së interesit në janar 2020 dhe do të fillojë të paguajë depozita tetë muaj pas kësaj.

Sipas një sondazhi të Bloomberg, fillimi i rritjes së normës është parashikuar për shtatorin e vitit të ardhshëm dhe norma e depozitave shihet në 0.25 për qind, nga 0.4 për qind më pak se në fund të vitit 2020.

BQE aktualisht nuk planifikon të shtojë kostot e huamarrjes deri të paktën pas verës së ardhshme, disa zyrtarë kanë diskutuar publikisht strategjitë për të komunikuar synimet e tyre, jo vetëm në lidhje me hapin e shkallës së parë, por edhe ritmin e mëvonshëm të rritjeve.

“Deri tani, udhëzimi i ardhshëm i BQE përqendrohet në kohën e rritjes së normës së parë. Por kur vera 2019 të afrohet, BQE duhet gjithashtu të orientojë në mënyrë më aktive pritshmëritë e tregut për sa shpejt normat e politikës do të rriten në afat të mesëm” për të shmangur një “shtrëngim shumë të fortë të kushteve financiare”, tha Kristian Toedtmann, një ekonomist në Dekabank në Frankfurt. /Telegrafi/