Nëse jeni duke luftuar për të hequr qafe dhjamin e tepërt të trupit në vitet tuaja të mëvonshme, nuk jeni vetëm.

Humbja e peshës kur jeni më të vjetër mund të ndihet gjithnjë e më e vështirë, për shkak të humbjes së muskujve të lidhur me moshën, ndryshimeve hormonale dhe një ngadalësimi të metabolizmit.

Nëse vuani nga artriti ose një sëmundje tjetër që e bën të vështirë të shijoni aktivitetin fizik, mund të ndiheni gjithmonë e më pak të gatshëm për ushtrime. Kjo mund të përkeqësojë më tej simptomat tuaja dhe të shkaktojë edhe më shumë shtim në peshë.

Pra, a do të thotë kjo se duhet të dorëzoheni? Humbja e peshës bëhet më e vështirë dhe më e vështirë moshën, apo jo? Siç duket, e kundërta mund të jetë e vërtetë. Një studim i fundit i botuar në Clinical Endocrinology sugjeron që mosha nuk është pengesa që ne mendojmë se është kur është fjala për humbjen e peshës. Në fakt, ata që janë mbi 60 vjeç mund të humbin po aq peshë, nëse jo më shumë, sesa të rinjtë.

I kryer në Spitalet Universitare Coventry dhe Warwickshire (UHCW) në Mbretërinë e Bashkuar, hulumtimi vlerësoi se si mosha mund të ndikojë në aftësinë për të humbur peshë. Hetuesit analizuan 242 regjistrime të pacientëve të zgjedhur rastësisht. Të dhënat erdhën nga pacientët që kishin ndjekur shërbimin midis 2005 dhe 2016. Programi siguroi mbështetje dietike, mjekësore dhe psikologjike. Asnjë nga pjesëmarrësit e përzgjedhur nuk kishte operacione për uljen e peshës.

Gama e moshës së pacientëve të përzgjedhur ishte 18 deri në 78 vjeç, dhe shumica e pacientëve të identifikuara ishin femra. Të dhënat e pacientëve u ndanë në dy grupe: ata që ishin nën 60 vjeç dhe ata që ishin 60 deri në 78 vjeç. Të rriturit në të dy grupet morën pjesë në shërbimin e ndërhyrjes për diku nga 1 në 143 muaj, por kohëzgjatja mesatare e kohës ishte pak më shumë se tre vjet. Për më tepër, 43.8 për qind e pacientëve u diagnostikuan me diabet, dhe shumica dërrmuese e atyre pacientëve kishin diabet të tipit 2.

Pesha trupore e secilit pacient u mat në fillim të programit dhe në fund. Studiuesit më pas llogaritën uljen e përqindjes së peshës trupore në të dy grupet. Mesatarisht, pacientët midis 18 dhe 60 vjeç humbën 6.9 për qind të peshës trupore, ndërsa pacientët mbi 60 vjeç 7.3 për qind. Me fjalë të tjera, të rriturit e moshuar humbën pak më shumë peshë sesa të rriturit e rinj.

Ndërsa ndërhyrjet e jetesës ndryshonin nga pacienti në pacient në varësi të nevojave të tyre specifike, studiuesit argumentuan se nuk kishte dallime statistikore midis dy grupeve përtej moshës së tyre. Çdo pacient mori të njëjtin nivel kujdesi. Është interesante që shërbimi i menaxhimit të peshës kishte një fokus të fortë në shëndetin mendor për të gjithë pacientët, duke sugjeruar se të njëjtat barriera mendore prekin çdo grup moshë. /Telegrafi/