Kupa e Botës këtë vit po mbahet në Katar dhe një nga kushtet që është dashur të plotësojnë zyrtarët e Katarit për të marrë organizimin e kompeticionit ishte klimatizimi i të tetë stadiumeve.

Pavarësisht shqetësimeve se sistemet e ftohjes nuk mund të ulin ndjeshëm temperaturën në stadiumet e hapura, të tetë stadiumet e Kupës së Botës kanë njësi ftohëse të projektuara posaçërisht.

Teknologjia u zhvillua në bashkëpunim me Universitetin e Katarit dhe përdor energjinë diellore për të fuqizuar tifozët që tërheqin ajrin e jashtëm dhe e ftohin atë, dhe më pas e dërgojnë atë përmes hapjeve të ventilimit në tribuna dhe fushë.

Reklama

Duke pasur parasysh faktin se bëhet fjalë për një sistem qarkullimi ajri, ajri i ftohur tërhiqet përsëri në sistem ku përsëritet procesi i ftohjes, por edhe filtrohet (pastrimi) përpara se të lëshohet sërish përmes hapjeve të ajrosjes në stendat dhe në fushë. Është veçanërisht i dobishëm për njerëzit që kanë probleme me alergjitë, sepse ajri në stadiume është shumë i pastër.

Reklama

Gjithashtu, është e rëndësishme të theksohet se teknologjia është 40 për qind më e qëndrueshme se teknikat ekzistuese dhe mjafton që të fillojë procesi i ftohjes dy orë para ndeshjes, gjë që redukton ndjeshëm konsumin e energjisë.

Një qëndrim të këndshëm për tifozët në tribuna garantohet nga hapjet e ventilimit, pra difuzorët e vendosur poshtë ulëseve, të cilët lëshojnë ajër në një kënd për ta bërë ftohjen sa më të butë.

Reklama

Stadiumet ftohen në temperatura ndërmjet 18 dhe 24 gradë. /Telegrafi/