Macja juaj me siguri e di se ku jeni, edhe nëse nuk është në të njëjtën dhomë dhe nuk mund t’ju shohë.

Shkencëtarët kohët e fundit mësuan se macet shtëpiake krijojnë “harta mendore” që u tregojnë atyre se ku ndodhen njerëzit afër, bazuar në atë se nga vijnë tingujt.

Studiuesit testuan macet duke luajtur regjistrime të zërave njerëzorë që thërrisnin emrat e maceve; ata pastaj i luajtën përsëri ato regjistrime, vetëm këtë herë përmes një altoparlanti në një vend tjetër, në mënyrë që të njëjtit tinguj të vinin nga më larg.

Macet u befasuan kur zëri i njohur erdhi nga një vend që nuk e prisnin, bazuar në atë që kishin dëgjuar tashmë. Kjo sugjeron që macet i orientojnë në hapësirë ​​shoqëruesit e tyre njerëzorë të padukshëm duke përdorur sinjale audio – një aftësi njohëse që ishte e panjohur më parë te macet, shkruan Live Science.

Reklama
Reklama
Sipas një studimi, ka mundësi që jeni duke i ushqyer macet tuaja gabimisht Sipas një studimi, ka mundësi që jeni duke i ushqyer macet tuaja gabimisht

Të dish që diçka vazhdon të ekzistojë edhe nëse është jashtë syve (siç treguan macet në përgjigjet e tyre) quhet qëndrueshmëri e objektit dhe është një test që studiuesit përdorin për të matur inteligjencën e kafshëve.

Foshnjat njerëzore zakonisht fillojnë të zhvillojnë qëndrueshmërinë e objekteve kur janë rreth 8 muajsh dhe kjo aftësi bëhet më e rafinuar kur foshnjat arrijnë moshën 10 deri në 12 muajsh; në atë fazë, foshnjat mund të gjejnë objekte të fshehura dhe ata fillojnë të kuptojnë se prindërit dhe kujdestarët e tyre nuk zhduken vetëm sepse nuk mund të shihen, sipas klinikës Mayo.

Macja nuk pi ujë? Kjo hile mund t’ju ndihmojë Macja nuk pi ujë? Kjo hile mund t’ju ndihmojë

Për studimin e ri, shkencëtarët vendosën të testojnë macet duke përdorur sinjale audio, sepse macet janë të njohura për dëgjimin e tyre të jashtëzakonshëm dhe janë të afta të gjejnë pre të fshehur në kushte të dukshmërisë së ulët. /Telegrafi/

Reklama
Reklama