Gjatë luftës së tyre nëntë-mujore me Ukrainën, forcat ruse pësuan pengesa të mëdha ushtarake në jug të vendit dhe iu desh të tërhiqeshin nga rajonet mes një kundërofensivë të fortë ukrainase.

Në prill, Rusia përfundoi tërheqjen e saj nga rrethi i Kievit dhe filloi të ridislokonte trupat e saj në krahun lindor.

Kremlini më pas tërhoqi forcat e tij nga Kherson – i vetmi qytet i madh që Moska kishte arritur të merrte kontrollin – këtë muaj.

Ukraina më 23 mars

Duke parë sesi ka ndryshuar kontrolli rus mbi Ukrainën, mund të shohim se më 23 mars, Rusia kontrollonte pjesë të veriut pranë Chernihiv dhe po bënte përparime në Kiev.

Reklama

Ajo po bënte gjithashtu përparime në Kharkiv në verilindje.

Megjithatë, deri më 9 maj, një kundërofensivë e fortë ukrainase i kishte shtyrë forcat ruse dhe i kishte lejuar vendit të rimarrë kontrollin në veri.

Reklama

Ukraina më 9 maj

Dhe duke parë një hartë të kontrollit të Rusisë sot, ne mund të shohim se forcat ukrainase kanë shtyrë përparimet ruse në rajonin e Khersonit dhe po bëjnë gjithashtu fitime territoriale në pjesë të lindjes.

Harta e Ukrainës sot