Në të kaluarën, një përjashtim ishte bartja e një fëmije 3 ose 4 vjeç në karrocë, dhe sot një numër i madh prindërish e bëjnë këtë

Ekspertët e Akademisë Amerikane të Pediatrisë besojnë se është disi në rregull që një fëmijë të bartet në karrocë deri në moshën trevjeçare, megjithëse nuk ka nevojë të qartë për këtë, nëse ai ka filluar të ecë dhe është në gjendje të lëvizë vetë.

Sipas pediatërve, prindërit shpesh sillen sikur nuk e pranojnë se fëmijëria nënkupton zotërimin e mjedisit, që nënkupton përvetësimin e aftësive të reja, madje edhe ecjen si një nga ato më elementare, transmeton Telegrafi.

Në mënyrë që fëmija të jetë i qetë, prindërit do ta bartin atë në karrocë, gjë që e pengon atë të eksplorojë më shumë se në hapësirën e vogël.

Përveç kësaj, qëndrimi ulur në një karrocë fëmijësh rrit në mënyrë të panevojshme gjasat që një fëmijë të zhvillojë obezitet në një moshë të re.

Mungesa e lëvizjes gjithashtu mund të çojë në probleme me shputa këmbësh të sheshta.

Sipas disa hulumtimeve, mbi 50 për qind e fëmijëve e kanë këtë problem, ndërsa njëzet vjet më parë, ai numër ishte shumë herë më i vogël. Kështu, arrihet në përfundimin se fëmijët lëvizin shumë më pak se më parë.

Nuk ka gjë më të mirë për zhvillimin e një fëmije sesa aktivitetet dhe lëvizjet, dhe prindërit rekomandohen ngrohtësisht që t’i lënë fëmijët e tyre të jenë aktivë, të lëvizin dhe të vrapojnë. Është krejtësisht normale që ata të lëndohen ndonjëherë, por, në të vërtetë, shumica prej nesh e kanë kaluar këtë si fëmijë.

Mbani në mend se truri i njeriut zhvillohet intensivisht në vitet e para të jetës dhe se eksplorimi i botës përreth jush ndihmon vërtet një fëmijë të zhvillojë funksione të ndryshme të trurit.

Nëse një fëmijë është aktiv në fëmijërinë e hershme, është e mundur që ai të zhvillojë dashurinë e tij për lirinë, lëvizjen dhe lëvizjen në një prirje drejt sportit, që është një parakusht i shkëlqyer për një jetë të mëvonshme, aktive dhe të shëndetshme. /Telegrafi/