Kostoja e jetesës në Rusi po rritet pas agresionit ushtarak të vendit në Ukrainë.

Shifrat zyrtare tregojnë se çmimi i disa produkteve kryesore shtëpiake janë është rritur me 14 për qind. Inflacioni do të vazhdojë të rritet në Rusi, ku rubla është dobësuar që nga fillimi i agresionit në Ukrainë.

Vlera e monedhës ruse ka rënë me 22 për qind brenda këtij viti, përcjell Telegrafi.

Ministria ruse e Ekonomisë është shprehur se inflacioni vjetor është rritur me 14.5 për qind, që është niveli më i lartë që nga fundi i 2015.

Shërbimi Federal i Statistikave tha se çmimi i sheqerit është rritur me 37.1 për qind.

Reklama

Partneri menaxhues në SPI Asset Management, Stephen Innes tha se çmimet ishin më të larta për shkak të dobësimit të rublës.

Reklama

“Fajtori më i madh është inflacioni i importuar. Çdo gjë që importon Rusia është në mënyrë eksponenciale (më e shtrenjtë) për shkak të rublës më të dobët”, tha Innes.

Britania e Madhe, së bashku me SHBA-në dhe Bashkimin Evropian, kanë shkëputur marrëdhëniet e një numeri të bankave ruse sistemi financiar i Perëndimit.

Ata gjithashtu kanë ndaluar marrëdhëniet me Bankën Qendrore të Rusisë, fondet shtetërore të investimeve dhe Ministrinë e Financave.

Një numër i madh i bizneseve perëndimore janë tërhequr tregu rus për shkak të agresionit ushtarak të urdhëruar nga Vladimir Putini. /Telegrafi/