LAJMI I FUNDIT:

Shqipëri, situatë alarmante për fuqi punëtore në hoteleri-turizëm

Shqipëri, situatë alarmante për fuqi punëtore në hoteleri-turizëm

Përballë shtimit të vizitorëve të huaj në Shqipëri, mungesa e fuqisë punëtore në sektorin e hoteleri-turizmit këtë vit po ndjehet akoma më shumë.

Reklama

“Situata është shumë alarmante sepse nuk mungojnë vetëm kamarierë, banakierë, shefa kuzhine, kuzhinierë, mungojnë edhe pastruesit.”

Emigrimi, puna sezonale që ofron hoteleri-turizmi, zhvillimi me ritme të shpejta i sektorit, por dhe ulja e interesit të të rinjve për të studiuar në degët e kësaj fushë ka sjellë këtë boshllëk.

Në rang vendi ka një rënie të atyre që studiojnë në këtë fushë, jo vetëm në arsimin e lartë, por edhe në shkollat profesionale.

Të dhënat e siguruara nga Tv Klan tregojnë se vetëm në shkollën e mesme profesionale Hoteleri- Turizëm në Tiranë brenda 5 vitesh ka një rënie me 23% të regjistrimeve për herë të parë.

Ekspertët e kësaj fushe, sugjerojnë disa ndërhyrje në sistemin e shkollave profesionale.

“Shkollat profesionale nuk duhet të kenë matematikën e aplikuar, nuk duhet të ketë maturën pasi ky është një nxënës që duhet t’i përkushtohet profesionit dhe jo ta ketë mendjen ti dalë një shkollë e lartë.”

Gjendur përballë kërkesës për mijëra punëtorë si të kualifikuar ashtu edhe të pakualifikuar, ende një pjesë e bizneseve thonë se nuk janë bërë gati për sezonin turistik.