LAJMI I FUNDIT:

Shoqëria civile nga Kosova e Serbia kërkon që gratë të përfshihen në procesin e normalizimit

Shoqëria civile nga Kosova e Serbia kërkon që gratë të përfshihen në procesin e normalizimit

Shoqëria civile nga Kosova dhe Serbia, në Ditën Ndërkombëtare të Gruas, u bashkuan në thirrjet për pjesëmarrje më të madhe të grave në procesin e normalizimit.

Reklama

Nënshkruesit, gjithashtu shprehën shqetësimet e tyre për dështimin e përfshirjes së konsideratave specifike gjinore në marrëveshjet e ndryshme të dialogut dhe në veçanti, në marrëveshjen për rrugën drejt normalizimit ndërmjet Kosovës dhe Serbisë.

“Rezoluta 1325 e Këshillit të Sigurimit të KB-ve në mënyrë specifike e njeh dhe e pranon rolin jetik që luajnë gratë në promovimin e paqes. Për më tepër, Rezoluta 1325 po ashtu bën thirrje për pjesëmarrje të barabartë të grave në proceset e ndërtimit të paqes. Një studim global mbi Rezolutën 1325 të Këshillit të Sigurimit të KB-ve gjeti se pjesëmarrja e grave çoi në rritje deri në 20% të mundësisë që një marrëveshje e paqes të zgjasë dy vjet dhe në rritje deri në 35% të mundësisë që ajo marrëveshje të zgjasë pesëmbëdhjetë vjet. Së këndejmi, bëjmë thirrje për pjesëmarrje më të konsiderueshme të grave në negociatat që ndërlidhen me marrëdhëniet mes Beogradit dhe Prishtinës”.

“Në bisedimet që ndërlidhen me Dialogun e që kanë zgjatur më shumë se një dekadë, shumë pak grave u është dhënë mundësia të përfshihen në proces. Po ashtu, jemi të shqetësuar për mospërfshirjen e çështjeve që ndërlidhen me gjininë në marrëveshjet e ndryshme të dialogut dhe, në veçanti, në Marrëveshjen për rrugën drejt normalizimit të marrëdhënieve mes Kosovës dhe Serbisë. Ekziston nevoja për integrimin sa më mirë të perspektivave gjinore, për të siguruar që çdo vendim në kuadër të procesit të dialogut i merr parasysh nevojat dhe brengat specifike të grave”, thuhet në komunikatën e organizatës joqeveritare, Peaceful Change initiative – PCi (Nisma për ndryshim paqësor).

Po ashtu, u potencua se nëse gratë vazhdojnë të përjashtohen nga procesi i normalizimit, atëherë kjo do të jetë në dëm të Kosovës dhe të Serbisë.

“Gratë dhe grupet e grave – qoftë nga shoqëria civile, biznesi, politika, akademia, apo gjetiu – sjellin aftësi dhe njohuri të veçanta që shkojnë në dobi të procesit të gjithëmbarshëm të ndërtimit të paqes. Po ashtu, zërat e tillë janë jetik për qëndrueshmërinë afatgjate të çdo marrëveshjeje të arritur mes Serbisë dhe Kosovës. Nëse gratë vazhdojnë të përjashtohen nga procesi i normalizimit, atëherë kjo do të jetë në dëm si të Serbisë, ashtu edhe të Kosovës, dhe në të vërtetë në dëm të synimeve të shprehura të Bashkimit Evropian dhe shteteve anëtare të tij”, u bë e ditur tutje në komunikatë.

Nënshkruesit

AKTIV

Belgrade Centre for Security Policy (BCSP)

Center for Peace and Tolerance (CPT)

Community Building Mitrovica (CBM)

Centar for Democracy and Education – Valley

European Fund for the Balkans

European Movement in Serbia

Foundation BFPE for a Responsible Society (BFPE)

Human Rights Council – Bujanovac

Dr. Jelena Lončar, Academic

Qendra Kosovare për Studime të Sigurisë

Lawyers’ Committee for Human Rights (YUCOM)

Livrit Presevo

Media Center Caglavica

New Social initiative, Mitrovica (NSI)

New Perspektiva

NGO Be active 16

Peer Educators Network (PEN)

Radio Gorazdevac

Radio Astra

Radio Peja

Rahim Salihi, aktivist i shoqërisë civile, Bujanoc

TV Prizreni

Valon Arifi, aktivist i shoqërisë civile, Bujanoc

Violeta Haxholli, Kosova Democratic Institute

Voice of Roma, Ashkali and Egyptians

Professor Vjollca Krasniqi, University of Prishtina

Youth Initiative for Human Rights – Kosovo (YIHR KS)

Youth Initiative for Human Rights – Serbia (YIHR Serbia) /Telegrafi/