Shumica e njerëzve përjetojnë një episod të dhimbjes së shpinës gjatë jetës së tyre.

Kjo mund të ndikojë në aftësinë e një personi për të marrë pjesë në aktivitetet e jetës së përditshme, aktivitetin fizik dhe punën.

Aktivitete të tilla si ulja, qëndrimi në këmbë, përkulja dhe ngritja shpesh e përkeqësojnë dhimbjen e shpinës.

Në përgjithësi pranohet se qëndrimi “i mirë” është i rëndësishëm për mbrojtjen e shtyllës kurrizore nga dëmtimi, si dhe për parandalimin dhe trajtimin e dhimbjeve të shpinës.

Çfarë është hernia diskale? Cilat janë simptomat? Çfarë është hernia diskale? Cilat janë simptomat?

Qëndrimi i mirë zakonisht përkufizohet si qëndrimi ulur “drejt”, qëndrimi “i gjatë dhe drejt” dhe ngritja me një teknikë squatting dhe “shpinë drejt”.

Reklama

Çuditërisht, ka mungesë të provave për një lidhje të fortë midis qëndrimit “korrekt” dhe dhimbjes së shpinës.

Reklama

Një grup studiuesish nga portali Science Alert kryen disa studime që hetuan marrëdhënien midis qëndrimit dhe dhimbjes së shpinës.

Studiuesit ishin të interesuar nëse pozicionet e ulura ose në këmbë “jo neutrale” në një popullatë të madhe adoleshente ishin të lidhura me dhimbjen e shpinës. Ata gjetën pak prova për këtë tezë.

Mënyra e duhur për trajtimin e dhimbjes së shpinës  Mënyra e duhur për trajtimin e dhimbjes së shpinës 

Këto gjetje janë në përputhje me rishikimet sistematike që nuk gjetën dallime të qëndrueshme në qëndrimin ulur ose në këmbë midis popullatave të rritura me dhe pa dhimbje shpine.

Njerëzit marrin një sërë pozicionesh të ndryshme të shtyllës kurrizore dhe asnjë qëndrim i vetëm nuk e mbron një person nga dhimbja e shpinës. Njerëzit mund të ndiejnë dhimbje në shpinë si me një pozicion të ulur ashtu edhe në drejtim të drejtë.

Reklama
Reklama

Praktikat e pranuara globalisht të sigurisë në punë në qëndrimet “të mira” ose të sigurta të shpinës gjatë ngritjes gjithashtu nuk kanë prova. Ky rishikim sistematik nuk gjeti prova që ngritja në këmbë lidhet me dhimbjen e shpinës ose parashikues të dhimbjes së shpinës.

Gjetjet e studiuesve treguan se njerëzit me dhimbje shpine kanë zakon të ndjekin këshillat e qëndrimit të mirë, por njerëzit që nuk ngrenë në mënyrë “mirë” nuk kanë më shumë dhimbje shpine se ata.

Shpina ju dhemb gjithnjë e më shumë. Si të rigjeneroni shtyllën kurrizore në dy minuta Shpina ju dhemb gjithnjë e më shumë. Si të rigjeneroni shtyllën kurrizore në dy minuta

Dhimbja e shpinës mund të jetë rezultat i një ndrydhjeje të shoqëruar me një ngarkesë të papërshtatshme, të papritur, të rëndë ose të pazakontë në shpinë, por mund të ndodhë edhe si pasojë e dhimbjeve të forta të kokës kur nuk ka lëndime.

Reklama
Reklama

Dhimbja mund të jetë edhe më e vazhdueshme nëse personi vazhdimisht shqetësohet për dhimbjet e shpinës ose shmang disa aktivitete, punë dhe shoqërim.

Lëvizja, ushtrimet, aktivitetet e caktuara fizike dhe përgjithësisht kujdesi i mirë për shëndetin mendor dhe fizik janë faktorë të rëndësishëm për shëndetin e shtyllës kurrizore.