Në lindje, disqet e shtyllës kurrizore përbëhen nga rreth 80 për qind ujë, por me kalimin e moshës, ju tentoni të humbni një pjesë të kësaj përmbajtjeje uji.

Në mënyrë që shpina juaj të funksionojë siç duhet, këto disqe duhet të jenë të hidratuara mirë. Kur këto disqe humbasin përmbajtjen e ujit, ato bëhen më pak fleksibël, duke çuar në një hernia diskale.

Hernia diskale ndodh kur bërthama e brendshme çahet, ajo më pas shtyn përmes çarjes së pjesës së jashtme. Përveç këputjes së bërthamës së brendshme, një goditje në shpinë ose rënie mund të shkaktojë gjithashtu një hernia diskale.

Reklama

Shpina përbëhet nga 26 kocka, të quajtura rruaza. Në mes të rruazave tuaja, ka 23 disqe të buta që ndihmojnë në mbështetjen dhe mbajtjen e shtyllës kurrizore në vend.

Reklama
Një truk me jastëk që eliminon tensionin në shpinë dhe qafë: Bëni këtë dhe nuk do të keni më telashe me dhimbjen! Një truk me jastëk që eliminon tensionin në shpinë dhe qafë: Bëni këtë dhe nuk do të keni më telashe me dhimbjen!

Edhe pse disa individë mund të mos përjetojnë asnjë simptomë ose dhimbje, të tjerët mund të kenë acarim të nervave përreth. Dhimbja e shpinës është zakonisht simptoma fillestare që çon në një sërë simptomash të tjera.

Dhimbje krahu ose këmbë: Në varësi të vendndodhjes së hernias së diskut (lumbal, kraharor ose qafës së mitrës), zakonisht do të ndjeni dhimbje të forta në krahun ose këmbën aty pranë kur lëvizni përreth.

Mpirje / ndjesi shpimi gjilpërash: Përjetoni mpirje ose ndjesi shpimi gjilpërash në zonën që është prekur.

Reklama

Dobësia: Rezulton në dobësimin e muskujve tuaj, duke ju bërë të prirur ndaj aksidenteve, pengesave ose paaftësisë për të mbajtur ose ngritur sende.

Humbja e kontrollit të fshikëzës/zorrëve (raste të rralla): Kjo mund të çojë në një problem më serioz të quajtur sindromi i cauda equina, i shkaktuar nga ngjeshja e rrënjëve nervore kurrizore.

Reklama

Çfarë çon në hernia diskale?

Përveç një goditjeje në shpinë dhe plakjes natyrale të shtyllës kurrizore, ka faktorë të tjerë që mund të rrisin mundësinë tuaj për një hernia diskale. Edukimi për këta faktorë mund t’ju ndihmojë të parandaloni dhe ulni shanset për të vuajtur nga kjo gjendje:

Gjinia: Burrat e moshës 30-50 vjeç kanë një shans më të lartë për një hernia diskale.

Reklama
Si të bëni ushtrimet e shtyllës kurrizore siç duhet Si të bëni ushtrimet e shtyllës kurrizore siç duhet

Teknika të gabuara të ngritjes: Kur ngrini objekte të rënda, nëse prireni të ngrini me shpinë në vend të këmbëve, ka të ngjarë të vuani nga një hernia diskale. Kjo ngritje vendos tendosje dhe tension shtesë në shtyllën kurrizore duke e bërë atë të pambrojtur ndaj konsumimit dhe këputjes.

Pesha: Të qenit një individ mbipeshë ushtron presion mbi disqet në shpinë. Ata duhet të punojnë më shumë në mënyrë që të mbajnë shtyllën kurrizore në pozicionin e duhur.

Reklama

Ngasja: Nëse e gjeni veten duke vozitur shpesh ose keni një profesion që kërkon që ju të jeni në makinë për një periudhë të gjatë kohore, kjo mund të rrisë mundësinë tuaj për një hernia diskale. Qëndrimi në një pozicion ulur për një periudhë të gjatë kohore ngjesh shtyllën kurrizore.

Reklama

Pirja e duhanit: Pirja e duhanit zvogëlon furnizimin me oksigjen në shtyllën kurrizore dhe mund të çojë në degjenerimin e disqeve tuaja.

Gjenetika: Disa individë mund të jenë të predispozuar ose mund të kenë një shans më të lartë për të zhvilluar një hernia diskale. /Telegrafi/