Duke marrë parasysh të gjithë familjen e dhimbjeve të kyçeve, pjesë e së cilës është dhimbja e shpinës, si p.sh. dhimbjet e qafës, shpatullave, gjurit, kyçit të këmbës dhe ijëve, rezulton se këto çrregullime përfaqësojnë shkakun e parë të mungesës në vendin e punës dhe një nga zërat më të rëndësishëm në shpenzimet e shëndetit publik.

Dr. Giovanni Castellani, specialist i kineziologjisë dhe partner i kompanisë së trajnimit të mirëqenies së korporatës Eukinetica SB, thotë se dhimbja e kyçeve, si çdo formë dhimbjeje, mund të jetë kalimtare ose afatgjatë.

Në rastin e parë mund të ketë intensitet të ndryshueshëm, madje mjaft intensiv, por të zgjasë për një periudhë të shkurtër kohore: në këtë rast flasim për dhimbje akute.

Reklama

Nëse, nga ana tjetër, ajo kalon gjashtë muaj qëndrim, flasim për dhimbje kronike. Dhimbjet e kyçeve, qofshin ato akute apo kronike, duhet të interpretohen si një formë komunikimi nga trupi ndaj nesh, ashtu si drita e kuqe në kroskotin e makinës që na fton të mos vonojmë.

Reklama
Truku prej 15 sekondash zbulon shkaktarin e dhembjes së shpinës – por edhe zgjidhjen! Truku prej 15 sekondash zbulon shkaktarin e dhembjes së shpinës – por edhe zgjidhjen!

Muajt e verës janë sinonim i pushimeve, të gjata apo të shkurtra, të një ndjenje më të madhe relaksi dhe një jete të shëndetshme. Prandaj, ato janë koha e përkryer për t’u kujdesur për veten, madje duke iu përkushtuar pak “mirëmbajtjes së zakonshme” të trupit tonë.

Me pak fjalë, është koha të reflektojmë për zakonet tona dhe, nëse është e nevojshme, t’i ndryshojmë ato të paktën pak, duke iu përkushtuar atyre zakoneve të shëndetshme që na ndihmojnë të ndihemi mirë: shpresa është që, nëse i zbatojmë ato me pak. të qëndrueshmërisë, këto praktika të mira mund të stabilizohen dhe konsolidohen, duke na shoqëruar rregullisht edhe në dimër.

Reklama
Tetë orë apo më shumë në kompjuter, shkaktojnë ishiasin Tetë orë apo më shumë në kompjuter, shkaktojnë ishiasin

Në veçanti, për shpinën dhe kyçet tona ne mund të bëjmë shumë me disa ushtrime të thjeshta për t’u praktikuar çdo ditë, ashtu si bëjmë “mirëmbajtjen rutinë” të buzëqeshjes sonë, duke larë dhëmbët dy herë në ditë.

Reklama