LAJMI I FUNDIT:

Sa harxhon karburant një veturë e ndezur dhe nuk është në lëvizje

Sa harxhon karburant një veturë e ndezur dhe nuk është në lëvizje

Pothuajse çdo shofer mund t’ju tregojë se sa karburant harxhon vetura e tyre gjatë lëvizjes. Por, jo të gjithë e dinë se sa është konsumi kur vetura është në vend qëndrim.

Për më tepër, Si mund ta krahasojmë konsumin e karburantit gjatë ngasjes dhe nuk është në lëvizje si dhe çfarë na jep një informacion i tillë?


Konsumi mesatar ose aktual i karburantit jepet gjithmonë në litra për 100 km, gjë që na lejon të përcaktojmë se sa karburant nevojitet për të mbuluar një distancë të caktuar.

Befasi për drejtuesit e mjeteve në Gjermani: Policia ka një strategji të re me kamerat e shpejtësisë
Lexo po ashtu Befasi për drejtuesit e mjeteve në Gjermani: Policia ka një strategji të re me kamerat e shpejtësisë

Në vende të tjera, duke përfshirë Shtetet e Bashkuara ose disa vende në Azi dhe Afrikë, përdoret raporti i kundërt – sa kilometra ose milje mund të udhëtojë një makinë me një litër ose gallon karburant. Për shembull, në katalogët amerikanë gjejmë njësinë mpg, që do të thotë “milje për gallon”, domethënë konsumi i karburantit i shprehur në milje të udhëtuara për gallon karburant.

Nëse motori është në ‘pushim’, konsumi i karburantit nuk mund të specifikohet në njësi të tilla. Nëse vetura nuk është në lëvizje, konsumi i karburantit matet në litra në orë (l/h).

Sa konsumojnë motorët kur vetura nuk lëvizë

Konsumi mesatar i karburantit i një motori veture pasagjerësh me 4 cilindra është afërsisht 0,7-1,0 l/h. Do të jetë më afër kufirit të poshtëm për motorët me naftë dhe më afër kufirit të sipërm për motorët me benzinë.

Rezultati varet nga disa faktorë. Para së gjithash, nga vëllimi dhe numri i cilindrave. Sa më të larta të jenë këto parametra, aq më i lartë është konsumi i karburantit.

Një faktor tjetër është temperatura e funksionimit të motorit. Gjatë fazës së ngrohjes, konsumi i karburantit mund të jetë dukshëm më i lartë, madje edhe më shumë se dy herë. Për një motor që konsumon afërsisht 1 l/h kur vetura është e ndaluar, konsumi mund të jetë deri në 2,5 l/h menjëherë pas ndezjes.

Brenda dhjetë sekondave ose edhe më shumë se një minutë, konsumi i karburantit do të fillojë të bjerë nën 2 l/h dhe pas disa minutash do të arrijë një nivel normal.

Çfarë na tregon konsumi i karburantit

Vini re se konsumi i karburantit i dhënë nga kompjuteri ndërsa motori është i ndezur nuk është veçanërisht i saktë, por mjafton të jetë informacion i dobishëm.

Së pari, thjesht na tregon ngarkesën (rezistencën e brendshme) të motorit dhe sasinë e karburantit të nevojshëm për ta kapërcyer këtë për të mbajtur motorin në punë. Në rast të defekteve të caktuara në sistemet e injektimit, shkarkimit ose marrjes, konsumi i karburantit mund të rritet.

Nëse përdorim vaj tjetër, mund të ndryshojë edhe djegia. Nëse konsumi i karburantit është mbi mesataren (ndryshe nga, për shembull, shumica e motorëve të ngjashëm), kjo mund të tregojë konsumim të motorit ose probleme me funksionimin normal.

Gjoba deri në 10 mijë euro në Gjermani - Cilat gjëra të zakonshme nuk duhet t'i keni në veturë
Lexo po ashtu Gjoba deri në 10 mijë euro në Gjermani - Cilat gjëra të zakonshme nuk duhet t'i keni në veturë

Duhet të theksohet se konsumi i karburantit kur motori nuk varet nga modeli specifik i veturës, por vetëm nga lloji i motorit dhe, ndoshta, nga disku i përdorur në të (automatik ose manual).

Për ne, konsumi i karburantit në boshe është, ndër të tjera, informacion në lidhje me avantazhet dhe disavantazhet e ngrohjes së automjetit përpara vozitjes ose kur përdorni sistemin start & stop.

Për shembull, kur e ngrohim motorin në një vend dhe jo gjatë vozitjes, në 10 minuta një veturë që konsumon mesatarisht 1 l/h gjatë asaj kohe do të konsumojë rreth 0,2 l karburant, duke përfshirë një konsum pak më të lartë në faza e parë e ngrohjes. Nëse e ngrohim automjetin për gjysmë ore në gjendje boshe, konsumi do të jetë afërsisht 0,5 litra karburant. /Telegrafi/