Suficiti tregtar i Gjermanisë me SHBA shpesh ishte një burim i tensioneve të krijuara nga presidenti amerikan Donald Trump. Vitin e kaluar ky suficit ishte zvogëluar por megjithatë mbeti në rreth 49 miliardë euro.

Trump shpesh ka kritikuar suficitin e madh tregtar që ekonomia më e madhe e Evropës ka me Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe ka kërcënuar të vendosë tarifa për makinat gjermane.

Por kancelarja gjermane Angela Merkel, ka vënë në pikëpyetje analizën e Trumpit, duke thënë se tepricat tregtare janë llogaritur në një mënyrë të vjetër dhe se Shtetet e Bashkuara e Bashkuara kanë një suficit të madh me Evropën.

Në muajin qershor 2018, Merkel sugjeroi që sistemet ekzistuese të kontabilitetit të tregtisë ndërkombëtare duhet të përditësohen.

Llogaritjet paraprake nga Zyra e Statistikave Federale treguan se eksportet gjermane në Shtetet e Bashkuara të Amerikës u rritën me 1.5 për qind në një vlerë prej 113.5 miliardë eurosh në vitin 2018.

Kjo do të thotë se Shtetet e Bashkuara të Amerikës mbetën blerësit më të mëdhenj të mallrave “Made in Germany” përpara Francës, e cila bleu 105 miliardë euro mallra dhe Kina, e cila bleu 93 miliardë euro vlerë të mallrave, përcjell Telegrafi.

Importet gjermane nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës u rritën me rreth 4 për qind, apo në 64.6 miliardë euro.

Kjo do të thotë se suficiti me Shtetet e Bashkuara të Amerikës ishte rreth 1 miliard euro më i vogël se në vitin 2017. Por kjo ishte ende shuma më e madhe që Gjermania ka me çdo vend dhe llogaritë për më shumë se një të pestën e suficitit të përgjithshëm të Gjermanisë për rreth 228 miliardë euro në vitin 2018.

Kina mbetet partneri më i rëndësishëm tregtar i Gjermanisë në 2018, me të dy vendet duke shkëmbyer mallra me vlerë rreth 200 miliardë euro.

Eksportet gjermane në Kinë u rritën me rreth 8 për qind në 93 miliardë euro vitin e kaluar ndërsa importet nga Kina u rritën me rreth 4 për qind në 106 miliardë euro. /Telegrafi/