Më shumë se 60 milionë kilogramë pjeshkë prodhohen në Gjeorgji në vit, dhe pjesa kryesore jugore ka një vlerë totale mbi 71 milionë dollarë, sipas vlerësimeve të fundit.

Por arritja deri te kultivimi i pjeshkëve është një proces kompleks dhe intensiv me dorë.

Dhe për të zgjidhur këtë problem, shkruajnë mediat e huaja, përcjell Telegrafi, Instituti i Kërkimeve Teknike të Gjeorgjisë ka zhvilluar një robot inteligjent.

Ai është krijuar për të trajtuar detyrat e bazuara në njerëz, të cilat mund të rezultojnë në kursime të konsiderueshme të kostos për fermat e pjeshkëve në Gjeorgji.

Siç bëhet e ditur, roboti trajton në mënyrë specifike dy përbërës kryesorë të ciklit të kultivimit të pjeshkës: “krasitjen e pemëve dhe rrallimin e pemëve”.

“Shumica e njerëzve janë të njohur me vjeljen e frutave dhe marrjen e tyre në treg”, thotë Ai-Ping Hu, një inxhinier i lartë kërkimor i GTRI i cili po udhëheq projektin e projektimit të robotëve. “Por në fakt ka shumë më tepër gjëra që bëhen para asaj pike në ciklin e kultivimit”.

Krasitja e pemëve i referohet heqjes selektive të degëve para sezonit të rritjes së pranverës, e cila zakonisht ndodh nga mesi i majit deri në fillim të gushtit dhe shërben për shumë qëllime – përfshirë ekspozimin e më shumë sipërfaqeve të brendshme të pemëve frutore në dritën e diellit dhe heqjen e “rritjes së padëshiruar të vjetër” që mundëson që “rritja e re” të lulëzojë më mirë. /Telegrafi/