Më shumë se 33 mijë gjoba shkaku i coronavirusit do të tërhiqen ose rimbursohen në shtetin më të populluar të Australisë pasi një gjykatë i konsideroi ato të pavlefshme.

Reklama

Një grup avokimi ligjor australian sfidoi gjobat e epokës së pandemisë mbi bazën se ato ishin “shumë të paqarta”.

Gjobat “dështimi për t’u respektuar” u lëshuan për një sërë shkeljesh të supozuara – nga bashkimi i automjeteve deri te pjesëmarrja në një tubim publik.

Ato ndryshonin nga 1,000 euro deri në 3,000 euro, raporton bbc.

Në fund të fundit, avokatët e qeverisë pranuan se gjobat nuk plotësonin kërkesat ligjore në Gjykatën Supreme të Uellsit të Ri Jugor. Menjëherë pas dhënies së vendimit, Komisioneri i Administrimit të Gjobave tërhoqi 31,121 nga 62,138 gjoba.

Reklama
Reklama

Në një deklaratë, Revenue NSW tha se i jepte përparësi shëndetit dhe sigurisë së banorëve gjatë pandemisë.

Qendra Ligjore Redfern (RLC), e cila e solli sfidën në Gjykatën e Lartë, e përshëndeti vendimin e së martës si një “fitore të rëndësishme” në një postim në Twitter.

RLC gjithashtu ka pretenduar se gjobat janë lëshuar në mënyrë disproporcionale për njerëzit që jetojnë në zona më të varfra, duke thënë se statistikat “tregojnë se shumica e gjobave COVID-19 u janë lëshuar atyre që banojnë në zona me nivele të ulëta socio-ekonomike”.

Një rishikim i pavarur në përgjigjen e Australisë ndaj pandemisë COVID-19 zbuloi se gratë, fëmijët dhe njerëzit me aftësi të kufizuara – ndër të tjera – “mbanin barrën”. /Telegrafi/