Dacia, prodhuesi rumun i veturave që është në pronësi të Renault, ka festuar prodhimin e veturës së saj të 10 miliontë. Kjo është një arritje shumë e madhe për këtë brend, e cila në vitin 2014 e kishte festuar prodhimin e veturës së saj të 5 miliontë.

Dacia Duster Extreme është vetura që ka shënuar këtë numër simbolik të prodhimit dhe është një edicion i limituar i SUV-së.

Por pikërisht për shkak të simbolikës, kjo veturë nuk do të vendoset në shitje por do të dërgohet në Muzeun e Dacia-s për t’iu bashkuar veturave tjera historike të këtij brendi, siç është edhe vetura e parë elektrike, Dacia Logan, dhe Dacia 1300-shi i parë!

Reklama

Prodhimi i veturave në fabrikën e Dacias për herë të parë ka filluar në vitin 1968, duke përdorur pjesë të vjetra të Renault 8, vetura të cilat u vendosen në shitje vetëm në Rumani, të cilat u quajtën Dacia 1100.

Reklama

Dacia në anën tjetër, fituan edhe një licensë tjetër nga Renault, R12-shin, e cila në Rumani u promovua me emrin Dacia 1300. Ky model filloi të prodhohet në vitin 1969 në Rumani, deri në vitin 2004, kur u dizajnua, prodhua dhe u shit makina e fundit e këtij modeli.

Gjatë asaj periudhe, Dacia ishte pjesërisht në pronësinë e Renault, dhe modeli Dacia Logan ishte afër prezantimit, por kjo nuk e ndaloi brendin rumun ta shiste modelin e saj më të përballueshëm deri në 35 vjetorin e atij modeli.

Reklama

Të gjitha modelet e Dacia 1300, 1310, dhe dizajnet e ndryshme të këtyre modeleve, arritën shifrën e 2.3 milionë veturave të shitura vetëm pak pas 35 vjetorit të fillimit të prodhimit të veturave Dacia, dhe versioni pick-up i këtij modeli ishte në shitje deri në vitin 2006. Në krahasim me këto, modeli Dacia Duster, që fillimisht u prezantua në vitin 2010, tashmë veçse ka arritur shitjen e 2.1 milionë veturave të këtij modeli, dhe mbetet ende një model shumë i preferuar.

Reklama

Arritja e parë madhore e Dacias ishte në vitin 1985, ku u arrit prodhimi i veturës së 1 miliontë, e shifra numër 2 milion u arrit në vitin 1998. Puna filloj të shpejtohej edhe më shumë pasi që Renault investoj edhe më shumë në fabrikë, dhe vetura e 5 miliontë u prodhua në vitin 2014. Thënë më ndryshe, Dacia prodhoj dhe shiti më shumë vetura nga viti 2014 deri në vitin 2022, se sa nga fillimi i prodhimit në vitin 1968 e deri në vitin 2014.

Reklama

Pjesa më e madhe e prodhimit u bë në fabrikën kryesorë në Mioveni të Rumanisë, por edhe 2 fabrikat tjera në Marok e bëjnë një punë të madhe në këtë drejtim. Si fakt mund të përmendet se fabrika në Mioveni e festoi prodhimin e 7 milionë veturave vetëm në këtë fabrikë me 19 janar të vitit 2022.

Reklama

Aktualisht, modeli më i shitur i Dacias është Dacia Sandero, së bashku me dizajnin e këtij modeli, Dacia Sandero Stepway, që së bashku e arrijnë prodhimin dhe shitjen e 2.6 milionë veturave. Pra janë shumë Sanderos të prodhuara, por vetëm disa prej tyre janë vozitur nga James May. Nëse na pyetni ne, dikush duhet të bëjë diçka për këtë punë.

Reklama