Kur bëhet fjalë për zakonet tuaja të pirjes, ju ndoshta mendoni se jeni në anën e sigurt për sa kohë që po mbani konsumin e alkoolit vetëm në një ose dy gota të pijes tuaja të preferuara në natë.

Sidoqoftë, sipas studimeve të fundit, rezulton se edhe ato pak gota mund të rrisin gjasat tuaja për të zhvilluar kancer.

Agjencia Ndërkombëtare e Kërkimit të Kancerit (IARC) e Organizatës Botërore të Shëndetësisë publikoi një studim në revistën Lancet Oncology që shikoi të dhënat që tregojnë konsumimin e alkoolit për një periudhë 10-vjeçare duke filluar në 2010 dhe shfaqjen e kancerit deri në fund të dekadës. Kjo arriti në mbi 740,000 raste në vitin 2020.

Ajo që shkencëtarët zbuluan është se ekziston patjetër një lidhje midis kancereve specifike, të tilla si kanceri i gjirit, zorrës së trashë, dhe oral, dhe konsumit të pijeve alkoolike. Në fakt, ata besojnë se alkooli luajti një rol në deri në 24 për qind të rasteve të reja të kancerit të gjirit, 20 për qind të kancerit të ri të zorrës së trashë dhe 13 për qind të kancerit të ri oral dhe mëlçisë vetëm në vitin 2020. Edhe më e rëndësishmja, ata e panë këtë lidhje edhe në pirje të lehta dhe të moderuara që konsumonin vetëm deri në dy pije në ditë rregullisht.

“Konsumi i alkoolit shkakton një barrë të konsiderueshme të kancerit globalisht”, shpjegoi Isabelle Soerjomataram. “Megjithatë, ndikimi në kancer është shpesh i panjohur ose neglizhohet, duke theksuar nevojën për zbatimin e politikës efektive dhe ndërhyrjeve për të rritur ndërgjegjësimin e publikut për lidhjen midis përdorimit të alkoolit dhe rrezikut të kancerit, dhe uljen e konsumit të përgjithshëm të alkoolit për të parandaluar barrën e kancereve që i atribuohen alkoolit”.

Studiuesit ende po analizojnë nëse lloje specifike të alkoolit mund të ju rrezikojnë më shumë nga zhvillimi i kancerit, si dhe cilat lloje të kancerit të tjerë ka më shumë të ngjarë të jenë të pranishëm për shkak të kësaj shoqate. Por, për momentin, mund të jetë një ide e mençur të rimendoni zakonet tuaja të pirjes dhe se si ato mund të ndikojnë në shëndetin tuaj, veçanërisht nëse jeni në rrezik të rritur për kancer. /Telegrafi/