LAJMI I FUNDIT:

Përfundon rasti për plagjiaturë për këngën “Stairway to Heaven”

Përfundon rasti për plagjiaturë për këngën “Stairway to Heaven”
SHKALLËT PËR NË PARAJSË
Lexo po ashtu SHKALLËT PËR NË PARAJSË

Led Zeppelin ia ka dalë mbanë me çështjen e gjatë për të drejtat e autorit për këngën “Stairway to Heaven”. Gjykata Supreme e ShBA-së nuk ka pranuar ta merret me çështjen e ngritur kundër tyre nga Randy Wolfe, lider i grupit amerikan Spirit, transmeton Telegrafi.

Është thënë se Led Zeppelin i ka marrë akordet hyrëse për këngën “Stairway to Heaven”, nga kënga “Taurus” e grupit Spirit, pasi Led Zeppelin e dëgjoi këngën teksa ekzekutuan bashkë në Birmingem më 1970. Kitaristi Jimmy Page kundërshtoi duke thënë se sekuenca e akordeve ka “ekzistuar përgjithmonë” dhe se nuk e kishte dëgjuar kurrë më parë këngën “Taurus”.


Pas një gjyqi gjashtëditor më 2016, Led Zeppelin u lirua nga akuza e plagjiaturës. Juria refuzoi pretendimin se Page dhe këngëtari Robert Plant ishin të njohur për këngën dhe se këngët “nuk ishin thelbësisht të ngjashme”.

Ky vendim u rrëzua më 2018, pasi gjyqtari në çështjen e parë bëri gabim duke pretenduar se “skalat kromatike zbritëse, arpegjot ose sekuencat e shkurtra të tri notave ” nuk ishin të mbrojtura nga e drejta e autorit. Gjithashtu u konsiderua si gabim që jurisë nuk ia lëshuan këngën “Taurus” në gjykatë. Çështja u kthye në mars të këtij viti kur një Gjykatë e Apelit në ShBA e riktheu vendimin e vitit 2016. E vetmja shpresë për Wolfe-n mbeti Gjykata Supreme amerikane, që e refuzoi çështjen.

Page dhe Plant nuk kanë komentuar vendimin. /Telegrafi/