Investitorët kinezë duket se janë më të pirur që të investojnë më shumë në pasuri të patundshme sesa në aksione. Kjo vjen edhe si rrjedhojë e synimeve që vetë Kina ka për të zgjeruar tregjet e saj jo vetëm në SHBA por edhe në Europë. Ajo po tenton që të bëhet një aktor i rëndësishëm në arenën tregtare ndërkombëtare.

“Investitorët kinezë në fondet publike ka gjasa që të rrisin investimet e tyre në produktet me të ardhura fikse në pesë vitet e ardhshme. Tregu i menaxhimit të aseteve të Kinës së shpejti mund të bëhet i dyti më i madh në botë”, shprehet John Ott, partner me bazë në Shanghai .

Aksionet ende mbeten të ulëta në listën e popullaritetit për investitorët kinezë, ndërsa fondet private po luajnë një rol më të madh në tregun e menaxhimit të aseteve të vendit.

Tregu i Amerikës së Veriut mbetet më i madhi në 37.4 trilionë dollarë, por Kina ka mbetur në vendin e katërt nga vendi i tetë në vetëm pesë vjet, dhe analistët e BCG thanë se presin që asetet kineze nën menaxhim të trefishohen deri në vitin 2025 për t’u bërë tregu i dytë më i madh.

Përbërja e investimit në Kinë duket krejt e ndryshme nga ajo e SHBA-ve. Ndërsa aksionet kryesojnë një pjesë të madhe të portofoleve amerikane, investitorët kinezë kanë preferuar pasuri të paluajtshme në tregun e aksioneve të paqëndrueshëm të vendit. Ndërsa investitorët kinezë bëhen më të sofistikuar, shërbimet financiare vendase përqendrohen më shumë në zhvillimin e produkteve me të ardhura fikse dhe private.

“Në nivelin e tregut , në masë dominojnë fondet e tregut të parasë me bazë në lëvizje. Kjo kategori përbën 60 për qind të investimeve në fondet publike kineze”, sipas John Ott, partner me bazë në Shangai dhe udhëheqës në praktikën e shërbimeve financiare në firmën konsulente Bain.

Më të pasurit e Kinës gjithashtu preferojnë investime të tjera dhe jo aksione. Noah Holdings menaxher i pasurisë kineze për individë me vlerë të lartë neto, tha për CNBC se rreth 60 për qind e aseteve nën menaxhim janë në investime alternative të tilla si kapital privat dhe kapital sipërmarrës.

“Investitorët kinezë po investojnë gjithashtu më shumë para në fondet e pasurive të patundshme, se sa në rezervat individuale”, thekson Yue Zhang, nënkryetar i lartë në CreditEase, një tjetër menaxher i madh i pasurisë kineze.

Firmat perëndimore si UBS dhe BlackRock janë tërhequr gjithashtu nga mundësia e rritjes dhe një sondazh i PwC Survey i 126 drejtorëve të menaxhimit global të aseteve zbuloi se 40 përqind e liderëve jo-kinezë i kanë sytë nga Kina këtë vit.

Por zhvillimi i ardhshëm i industrisë së menaxhimit të aseteve kineze ende varet nga ndërhyrja e qeverisë. Pekini po përpiqet të inkurajojë investime më të qëndrueshme në tregun e aksioneve, duke përfshirë edhe të huajt, si dhe rritjen e mbikëqyrjes së firmave financiare në përgjithësi.

“Ndërsa pasuria private është duke u rritur më shpejt se kudo tjetër, dhe qeveria po ndërmerr hapa për të hapur tregun e menaxhimit të aseteve, pengesat serioze për të bërë biznes mbeten”, tha raporti i PwC. /Telegrafi/