LAJMI I FUNDIT:

Oda Ekonomike Amerikane kërkon që bizneset në Kosovë të njoftohen për rëndësinë e mekanizmit të arbitrazhit

Oda Ekonomike Amerikane kërkon që bizneset në Kosovë të njoftohen për rëndësinë e mekanizmit të arbitrazhit

Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë në bashkëpunim me Programin për Drejtësi Komerciale i USAID-it në organizuan një tryezë të rrumbullakët me gjyqtarë, avokatë dhe arbitra, me qëllim të shkëmbimit të informatave lidhur me zgjidhjet alternative të kontesteve me fokus në arbitrazh.

Shef i Programin e Drejtësisë Komerciale të USAID-it, Chris Thompson pohoi se pavarësisht nga mundësia e mrekullueshme për të shmangur bllokimin në çështjet gjyqësore, arbitrazhi nuk po përdoret sa duhet.


Më tej, ai theksoi se USAID-i mbështet shumë gjëra, ku ndër të tjera ofron mbështetje në ndërtimin e arbitrazhit dhe shfrytëzimin e arbitrazhit në Kosovë duke pasur parasysh mundësinë e madhe që ka. Më tej, ai theksoi se është e rëndësishme që avokatët të pranojnë se duhet të vendosin klauzolën e arbitrazhit në kontratën e tyre.

Drejtori ekzekutiv OEAK-ut, Arian Zeka tha se krahas promovimit të përfitimeve të arbitrazhit, është e rëndësishme të ketë diskutime që identifikojnë barrierat që çojnë në një numër kaq të vogël të rasteve të arbitrazhit.

Zeka theksoi se avokatët kanë një rol të rëndësishëm në promovimin e arbitrazhit dhe ndërmjetësimit si mekanizma për zgjidhjen e kontesteve.

Mahir Tutuli, kryetar i Gjykatës Ekonomike, tha se që nga themelimi i Gjykatës Komerciale, ka pasur vetëm disa raste arbitrazhi. Ai tha se sfidat kryesore që hasen në arbitrazh janë procedurat e përmbarimit, të cilat ndonjëherë zgjasin edhe më shumë sesa të shkosh në gjykatë.

Tutuli pohoi se është e rëndësishme që të gjithë mekanizmat institucionalë të fokusohen në gjetjen e një zgjidhjeje për këtë çështje dhe të lehtësojnë procedurat e gjykatave tashmë të stërmbushura me lëndë.

Verona Dibra, gjyqtare në Gjykatën Komerciale, tha se janë vetëm dy çështje arbitrazhi. Procedura për zgjidhjen e mosmarrëveshjeve kërkon kohë, kalon nëpër faza të ndryshme, por zakonisht ajo që e pengon përpunimin e saj është pjesa e ekzekutimit, e cila kërkon një qasje të duhur.

Avokati në Odën e Avokatëve, Skënder Gojani tha se ka nevojë për një promovim më të mirë të arbitrazhit. Sidomos në drejtim të promovimit në sektorin privat, përkatësisht bizneset, ku kjo do të ishte bërë e mundur nëpërmjet përmirësimit të listave të arbitrazhit dhe promovimit të tyre.

Në fund, zyrtarja e lartë ligjore në USAID, Njomëza Zejnullahu deklaroi se qëllimi i kësaj tryeze ishte nxitja e bashkëpunimit ndërinstitucional. Në veçanti, për të diskutuar me njëri-tjetrin se cilat janë pengesat e arbitrazhit dhe si t’i trajtojmë ato.

Sipas tij, është thellësisht thelbësore të pyesim veten se çfarë mund të ishte bërë, për të pasur një numër më të madh çështjesh në arbitrazh. /Telegrafi/