Cobby, shimpanza më e vjetër mashkull në një kopsht zoologjik të akredituar të Amerikës së Veriut, ngordhi të shtunën në kopshtin zoologjik të San Franciskos. Ai ishte 63 vjeç.

Shimpanzeja u edukua me dorë për të performuar para se të sillej në kopshtin zoologjik të San Franciskos në vitet 1960. Megjithëse kopshti zoologjik tha në një njoftim për shtyp se shkaku i vdekjes nuk ishte përcaktuar, kafsha kishte qenë e sëmurë dhe zyrtarët besojnë se pleqëria ishte një faktor.

Bashkimi Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës rendit shimpanzetë si të rrezikuara. Për shkak të gjuetisë, humbjes së habitatit dhe sëmundjes, ata konsiderohen ndër më të rrezikuarit në Afrikë. Jetëgjatësia mesatare e 100,000 deri 200,000 shimpanzeve në natyrë është 33 vjet. Në kujdesin njerëzor është midis 50 dhe 60, tha kopshti zoologjik i San Francisco.

Në 2015, një prodhues filmash australian duke bërë një dokumentar në lidhje me Cobby përshkroi e përshkroi atë për The Guardian: “Ishte një set që Cobby do të futej dhe ai do të luante të gjitha pjesët, duke përfshirë gruan e tij, Cobina, dhe gjithashtu ndërgjegjen e tij, e cila ishte veshur si një engjëll”, tha Donna McRae.

Calvin Productions, e cila bëri shfaqjen në Kansas City, ndaloi xhirimet në 1964. Cobby u dhurua në kopshtin zoologjik të San Francisco . Të dielën, zyrtarët e kopshtit zoologjik thanë se Cobby ishte integral në bashkimin e popullsisë së saj të shimpanzeve, duke vepruar si plaku i trupës.

“Cobby ishte pjesë e San Francisco”, tha Tanya M Peterson, drejtoreshë ekzekutive e Shoqatës Zoologjike të San Franciskos.

“Ai preku kaq shumë jetë dhe njerëzit kanë kaq shumë kujtime për të. Ai është i pazëvendësueshëm dhe zemrat tona janë thyer. Të gjithëve do të na marrë malli për të parë mjekrën e tij të hijshme të hirtë që na mbikëqyr nga platforma e sipërme e oborrit ”. /Telegrafi/