United Airlines ka njoftuar një marrëveshje për të blerë aeroplanë supersonik 1,300 km/orë në një lëvizje që tha se “përfaqëson një hap përpara në kthimin e shpejtësive supersonike në aviacion”.

United tha se do të blinte 15 aeroplanë ‘Overture’ nga kompania e hapësirës ajrore me bazë në Denver Boom Supersonic për të shtuar flotën e saj globale, me një mundësi për një tjetër 35 aeroplanë.

Overtura pritet të dalë në vitin 2025, të fluturojë në 2026 dhe pritet të transportojë pasagjerë deri në vitin 2029. Concorde, aeroplani i fundit supersonik i pasagjerëve, hyri në shërbim në 1976 dhe vazhdoi fluturimin për 27 vjet, raporton dailymail.

I aftë për të fluturuar me shpejtësi 1.7 Mach – dyfishi i shpejtësisë së aeroplanëve më të shpejtë të sotëm – Overture, tha United, ‘mund të lidhë më shumë se 500 destinacione në gati gjysmën e kohës’.

Amerikanët po ndërtojnë aeroplanin supersonik: Prishtinë-New York për më pak se dy orë Amerikanët po ndërtojnë aeroplanin supersonik: Prishtinë-New York për më pak se dy orë

“Midis shumë rrugëve të mundshme të ardhshme për United janë Newark për në Londër në vetëm tre orë e gjysmë, Newark për Frankfurt në katër orë dhe San Francisco për Tokyo në vetëm gjashtë orë. Overtura do të projektohet gjithashtu me karakteristika të tilla si ekranet argëtuese në sedilje, hapësirë të bollshme personale dhe teknologji pa kontakt”, thuhet në njoftimin e kompanisë.

United shtoi se Overture, i cili do të jetë në gjendje të fluturojë me 18.2 km, pritet të jetë aeroplani i parë i madh tregtar me karbon neto-zero nga dita e parë, i optimizuar për të funksionuar me 100 për qind të karburantit të aviacionit të qëndrueshëm (SAF). /Telegrafi/