Shpesh thuhet se vetëm dy gjëra janë të sigurta në këtë botë: vdekja dhe taksat.

Një fakt shpesh i anashkaluar në lidhje me frazën e vdekjes dhe taksave është se “taksat” janë në formë shumësi ndërsa “vdekja” është në njëjës.

Ne vdesim një herë por paguajmë taksa pa pushim.

Shumicën e kohës, madje kërkohet që të paguajmë edhe shumë taksa menjëherë.

Ajo që nuk e kuptojmë është se disa vende vendosin taksa qesharake për qytetarët e tyre.

Gjermania

Në vitet 1970, Gjermania futi një taksë të veçantë për qytetarët që zotërojnë radio dhe televizione. Aj arrin në rreth 20 dollarë në muaj dhe përdoret për të financuar rrjetet televizive dhe radiot pronë e shtetit.

Taksa shkaktoi trazira civile në vitin 2013 kur qeveria kërkonte nga të gjithë ta paguanin atë edhe nëse ata kishin televizionin ose radio e tyre.

Gjermanët që protestonin ndaj taksës i referoheshin Beitragsservice si “GEZ-stapo”, një dënim mbi GEZ emri i taksës dhe Gestapo i epokës naziste. Nga ana tjetër, media shtetërore gjermane i quajti protestuesit rebelë GEZ.

SHBA

Legalizimi i marihuanës mbetet një pjesë me debat në Shtetet e Bashkuara.

Për të qenë e qartë, marihuana mjekësore, të cilën mund ta blini vetëm me recetë të mjekut është e ligjshme në 29 shtete dhe Uashington DC, ndërsa marihuana rekreative të cilën ju e merrni për kënaqësi dhe nuk keni nevojë për recetën e mjekut është e ligjshme vetëm në 9 shtete dhe Uashington DC.

Sidoqoftë, qeveria federale amerikane e konsideron marihuanën si një send të paligjshëm, pavarësisht ligjeve kontradiktore të shtetit.

Megjithatë, IRS, një agjenci federale, kërkon që bizneset që mbjellin dhe shesin marijuanën të paguajnë taksën federale të të ardhurave mbi këtë substancë të paligjshme.

Këto biznese paguajnë gjithashtu taksat e aplikueshme të të ardhurave shtetërore dhe taksat e shitjes së marihuanës.

Rregullat e taksave IRS për bizneset e marihuanës janë edhe më të rrepta se ato të aplikuara për bizneset normale.

Sipas qeverisë federale të SHBA, marihuana klasifikohet si e paligjshme nëse taksat nuk paguhen dhe ndërmerren ndaj tyre edhe operacione për trafikim.

Rezultati është se bizneset e marihuanës nuk mund të zvogëlojnë shpenzimet për qira, reklama dhe rrogat e punonjësve si kompanitë e tjera.

Kështu që ata paguajnë taksa më të larta se bizneset e tjera.

E vetmja zbritje e lejueshme është shpenzimi i rritjes së marihuanës, të cilën IRS e konsideron si “kosto të mallrave të shitura. Në varësi të vendndodhjes, ata paguajnë 40-70% të të ardhurave të tyre si taksë.

Rumania

Magjia dhe është një biznes i madh fitimprurës në Rumani, ku shumë njerëz ende besojnë në bestytni.

Sidoqoftë, tregtia nuk u njoh nga qeveria dhe kështu, nuk ishte e tatueshme.

Kjo ndryshoi kur Rumania u gjend në recesion.

Për të gjeneruar më shumë para, qeveria vendosi taksat për disa profesione që më parë nuk i kishte taksuar.

Kjo përfshin profesione të diskutueshme si magji, magjepsje dhe astrologji, si dhe punë më pak të diskutueshme si instruktorët e zhytjes, shërbëtorët dhe balsamuesit.

Sipas ligjit të ri, të gjithë ata ishin të detyruar të paguanin 16 % të të ardhurave të tyre si taksë.

Ndërsa disa e konsideruan atë si njohje zyrtare të punës së tyre nga qeveria, të tjerët nuk u pajtuan. Ata ishin armiqësor ndaj taksës së re dhe kërcënuan se do të hedhin magji ndaj qeverisë.

Magjistarët paralajmëruan se ata do të mblidheshin në majë të lumit Danub dhe do të hidhnin një send në ujë për të mallkuar politikanët që kishin krijuar taksën e re.

SHBA

A jeni një qytetar amerikan me një mjet të paligjshëm? Apo thjesht keni marrë ryshfet?

Ligji federal i SHBA-së kërkon që ju të paguani taksën mbi të.

Shërbimi i të Ardhurave të Brendshme të Shteteve të Bashkuara (IRS) kërkon që të gjithë ata që marrin një ryshfet ta raportojnë atë si pjesë e të ardhurave të tyre dhe të paguajnë taksën e zbatueshme.

IRS gjithashtu kërkon që të ardhurat nga aktivitetet e paligjshme të tilla si tregtimi i drogës të raportohen dhe tatimi i duhur të paguhet.

Në rastet e vjedhjes, hajduti pritet të paguajë taksën e duhur mbi vlerën aktuale të tregut të sendit të vjedhur.

Vjedhësi lirohet vetëm nga taksa nëse e kthen pronën e vjedhur në të njëjtin vit që e ka vjedhur.

Taksimi i të ardhurave të paligjshme është shumë i diskutueshëm.

Ajo bie në kundërshtim me Ndryshimin e Pestë, i cili i jep një personi të drejtën të inkriminojë veten në një krim.

IRS e ka të mbuluar këtë, megjithatë kushdo që merret me marrëveshje të paligjshme nuk ka nevojë të zbulojë se çfarë bën për të fituar para.

Ata thjesht mund ta rendisnin atë si të ardhura të tjera dhe të paguanin taksën e zbatueshme.

Shteti i Tennessee ka një taksë të ngjashme, megjithëse është e kufizuar në droga të paligjshme, alkool të paligjshëm dhe kontrabandë.

Gangsteri i famshëm amerikan Al Capone shkoi në burg në vitet 1930 për evazion fiskal dhe jo për vrasje, shitje të paligjshme të alkoolit, ose aktivitete të tjera kriminale të sindikatës së tij të krimit të organizuar.

Francë

Në vitin 2013, Franca po konsideronte vendosjen e një takse të veçantë për telefonat inteligjentë dhe tabletët.

Taksa, e cila do të ishte 1% e vlerës së pajisjes, do të përdorej për të financuar krijimin e filmave, muzikës dhe fotove franceze.

Taksa bazohet në politikën e përjashtimit kulturor që u prezantua në vitin 1993.

Sipas politikës, transmetuesit francezë pritej të paguanin një taksë kulturore për të financuar dhe promovuar projekte kulturore franceze.

Megjithatë, me përhapjen e Internetit, shumë transmetues po anashkalonin median tradicionale për të arritur audiencën e tyre.

Kjo do të thoshte që ata nuk e paguanin taksën, e cila kishte për qëllim të mbronte kulturën franceze nga ndikimi i filmave amerikanë.

Taksa e propozuar ishte përfshirë në një ligj mbi buxhetin që parlamenti francez do të merrte në konsideratë në nëntor të vitit 2013

Venezuela

Venezuela nuk i takson njerëzit për frymëmarrje personale.

Sidoqoftë, ajo ka vendosur një taksë të veçantë për frymëmarrjen prej 20 dollarësh për pasagjerët që fluturonin jashtë Aeroportit Ndërkombëtar të Maiquetia në Caracas.

Qeveria deklaroi se taksa ishte e nevojshme për të kompensuar koston e sistemit të filtrimit të ajrit të instaluar rishtazi në aeroport.

Sipas Ministrisë së Ujit dhe Transportit Ajror, sistemi i filtrimit të ajrit ndalon rritjen e baktereve, duke mbrojtur kështu shëndetin e të gjithë pasagjerëve.

Shumë persona talleshin me taksën në mediat sociale.

Për disa, ishte prova e mjaftueshme që aeroporti ishte prishur dhe i dëshpëruar për të mbledhur para.

Gjermani

Katolikët dhe protestantët gjermanë pritet të paguajnë një taksë të caktuar mbi të ardhurat e tyre për të financuar kishat.

Taksa arrin në 8–9 % të fitimeve të tyre të kapitalit, fitimet nga shitja e pasurive.

Ajo mblidhet nga qeveria dhe u jepet kishave të tyre.

Kjo gjeneron të ardhura të konsiderueshme për të dy kishat në vend pasi 30.8 % e qytetarëve të saj janë katolikë dhe 30.3 % janë protestantë.

Mënyra e vetme për të shmangur pagimin e taksës është të largohesh zyrtarisht nga kisha. Sidoqoftë, kjo vjen me disa disavantazhe.

Gjermani që largohet zyrtarisht nga Kisha Katolike ose Protestante humb automatikisht disa të drejta, duke përfshirë një varrosje fetare, përdorimin e përkujdesjeve ditore të financuara nga shteti, ose qasjen në të gjitha shkollat në pronësi të kishave dhe disa programe shtetërore.

Përveç kësaj, katolikët mund të bëjnë rrëfime në kishë ose do të marrësh kungim.

Ata gjithashtu do të hiqnin dorë nga vaji për të sëmurët, përveç nëse ata janë afër vdekjes. Megjithatë, disa gjermanë janë të gatshëm t’i humbin këto gjoja vetëm për të shmangur pagimin e taksës.

Mbi 100 mijë gjermanë largohen zyrtarisht secilën nga kishat çdo vit.

Në vitin 2014, kjo shifër arrinte pothuajse në 200 mijë në secilën kishë pasi qeveria mbylli një boshllëk që u kishte lejuar qytetarëve të shmangnin taksat sepse nuk u duhej të raportonin fitimet e tyre kapitale.

Zvicër

A jetoni në Zvicër dhe keni një qen? Ju do të kishit paguar taksën tuaj vjetore të qenve, ose qeni juaj mund të pushkatohet.

Taksa nuk ka një normë fikse dhe varet nga madhësia e kafshës.

Në varësi të bashkisë, qentë udhëzues dhe shpëtues mund të përjashtohen ose të pranojnë një taksë të zvogëluar.

Siç pritet me ndonjë taksë, njerëzit ndonjëherë shmangin pagimin.

Për të siguruar pajtueshmërinë, autoritetet e fshatit Reconviler, i cili ka 280 qen, kërcënuan të qëllonin çdo qen kur pronari i tyre refuzoi të paguante taksën.

Në atë kohë, taksa në bashki ishte mesatarisht 48.50 dollarë në vit.

Autoriteti komunal nuk u paraqit me kërcënimin për të vrarë qen.

Një ligj nga viti 1904 në të vërtetë lejoi qeverinë të vriste qentë e pronarëve që refuzuan të paguanin taksën.

Tanzani

Në Tanzani do të duhet të paguash 440 dollarë në vit në qoftë se dëshiron të kesh një blog.

Falë një ligji të ri të miratuar në bazë të Rregullores së Komunikimeve Elektronike dhe Postare në 16 mars 2018, qeveria Tanzaniane kërkoi që të gjithë krijuesit e përmbajtjeve në internet të marrin një licencë dhe të paguajnë një taksë vjetore.

Ligji nuk vlen vetëm për blogerët, megjithëse janë më të prekurit.

Ai gjithashtu vlen për përdoruesit e mediave sociale, anëtarët e forumit në internet, krijuesit e videos, podcast, radio, televizionin në internet dhe pajtimtarët e përmbajtjes në internet.

Përveç taksës, blogerët dhe krijuesit e përmbajtjes në internet pritet gjithashtu të regjistrohen në Autoritetin Rregullator të Komunikimeve Tanzanike.

Gjithashtu nuk duhet të postoni përmbajtje fyese si pornografia, lakuriqësia, dhuna, fjalimi i urrejtjes, lajmet e rreme dhe përmbajtja që përmban “gjuhë të keqe” ose thjesht mund të shkaktojë bezdi.

Regjistrimi fillestar kushton 44 dollarë e pas kësaj, blogerët dhe krijuesit e përmbajtjeve në internet do të paguajnë një tarifë licence prej 440 dollarësh duke filluar nga viti në të cilin morën licencën. Licenca është e rinovueshme në të njëjtën normë çdo vit.

Mashtruesit janë përgjegjës për një gjobë prej të paktën pesë milion shilingave tanzaniane, rreth 2.500 dollarë, 12 muaj burgim, ose të dyja.

Uganda

Uganda prezantoi një taksë të mediave sociale në 1 qershor 2018.

Taksa shumë e diskutueshme kërkon që qytetarët që përdorin faqet e mediave sociale dhe aplikacionet si Whatsapp, Facebook dhe Twitter të paguajnë 200 shilinga ose 0,05 dollarë në ditë kur e përdorin.

Qytetarët nuk u kërkohet të paguajnë taksën në ditët kur nuk përdorin aplikacionet ose faqet.

Yoweri Museveni, presidenti i Ugandas, deklaroi se taksa ishte e nevojshme për të luftuar kërcënimin e thashethemeve në mediat sociale.

Kur ai për herë të parë promovoi taksat muaj më parë, ai deklaroi se paratë e rikuperuara nga taksat do t’i lejonin kombin të përballonte pasojat e thashethemeve.

Taksa nuk është e popullarizuar në Uganda, ku qytetarët kanë akuzuar qeverinë për të shkelur lirinë e tyre të shprehjes.

Futja e taksës së mediave sociale nuk është hera e parë që Museveni ka mbërthyer në mediat sociale.

Në vitin 2016, ai pezulloi hyrjen në të gjitha faqet e mediave sociale gjatë zgjedhjeve për shkak të pretendimeve se njerëzit i përdorën ato për të përhapur gënjeshtra. /Dita/