Më shumë se gjysma e njerëzve e ndjejnë motin dhe janë të sigurt që moti ndikon në shëndetin e tyre. Dhe ky fenomen është shfaqur shumë kohët e fundit

Prof. Dr. Dr. H. Krasniqi,
ekspert i shëndetësisë

Në shkencë dhe kërkime mjekësore, ekzistojnë studime që tregojnë se ndryshimet e motit, ndryshimet e panatyrshme të motit, ankesat shëndetësore (psikike dhe fizike) mund të shkaktohen në një masë të madhe.

Këto kanë të bëjnë me ndryshimet vaskulare, dhimbjet e kyçeve-muskujve-nervave, ndikimi në psikikë, rreziku i goditjes në tru, ankesat gastrointestinale si helmimi i florës së zorrëve, patologjitë e mushkërive, depresione të ndryshimet të personalitetit, etj.

Në vendet e industrializuara, gjysma e popullsisë është e sigurt se moti ka një ndikim të madh në jetën tonë dhe ekosistemin në të cilin jetojmë në vitet e fundit.

Këto gjithashtu rezultuan në disa nga studimet aktuale të shërbimit evropian të motit dhe mjekësisë. Subjektet e provës dhe dëmtuesit e motit, përmenden si ankesat më të shpeshta: çrregullimet e gjumit, dhimbje koke si migrenë, dhimbje të kyçeve, lodhje, qetësi, stimulim intensioni të shpejtë, depresion, çrregullime të qarkullimit të gjakut, mosfunksionim të organeve, etj.

Për më tepër, është zbuluar se një rënie e shpejtë e temperaturës dhe ndryshimet e motit i kthejnë pjesëmarrësit në një situatë shumë të keqe shëndetësore. Ky i ashtuquajtur “efekt Nacebo” që faktorët e motit ndikojnë në psikikë nuk është aprovuar plotësisht nga shkencëtarët e mjekësisë. Kjo do të thotë: Bindja se një situatë e caktuar moti shkakton ose intensifikon ankesat shëndetësore, duke çuar përfundimisht në një ndodhi aktuale të ankesave të pritshme. Fakti është, që ne vuajmë nga ndryshimet e motit dhe pasojat e tyre.

Për shkak se shumë studime në këtë drejtim drejtohen nga shumë faktorë të jashtëm, ato gjithashtu nuk duhet të pranohen dhe vlerësohen si shkencore.

Dy studime të përfunduara gjermane kanë treguar se kishte më shumë migrenë se zakonisht kur moti ndryshon.

Ne profesionistët mjekësorë jemi të bindur se moti është një faktor i rëndësishëm në migrenë dhe se lidhjet midis dhimbjeve të kokës bazohen në përbërjen e ajrit dhe kushtet zotëruese elektromagnetike.

Moti me re dhe lagështia parandalojnë lirimin e hormonit oksitocin. Në planin afatgjatë, ekziston një prodhim i pabarabartë i hormonit të lumturisë në tru dhe kështu shkaktohet depresioni.

Në vitin 2016, është botuar një studim nga shkencëtarët gjermanë i cili zbuloi se rënia e shpejtë e temperaturës dhe ndryshimet e motit, si dhe ndryshimet e shpejta në presionin e ajrit dhe lagështinë, rritën shumë rrezikun e goditjes në tru. Njerëzit e sëmurë më parë dhe të stresuar paraprakisht janë në rrezik të dyfishtë.

Për më tepër, një studim zviceran vërtetoi se kishte shumë më shumë sulme në zemër në një situatë me presion të ulët të kohës. Kjo ka të bëjë shumë me funksionin kardiak, statusin vaskular dhe efektin e rënies së presionit në spazmën vaskulare dhe kiminë e muskujve të zemrës.

Një studim tjetër në Angli (Universiteti i Mançesterit) dhe Zvicër zbuloi se moti i keq ngritë dhe përkeqëson nivelin e dhimbjes.

Njerëzit që vuajnë nga dhimbjet kronike dhe jetojnë në mot rajonal me shi dhe pak diell ndien një rritje të fortë të niveleve të dhimbjes.

Kjo u konfirmua edhe nga studimi zviceran (studimi Compass-2) tek pacientet me dhimbje reumatoid kronike për shkak të artritit reumatoid.

Se faktorët e motit dhe përbërja e ajrit ndikojnë në ankesat dhe sëmundjet e motit mund të shpjegohet si më poshtë.

Pse lindin problemet me përshtatjen e motit?

Organizmi ynë duhet t’i përshtatet ndryshimeve të temperaturës dhe lagështisë nga kushtet e jetesës pa asnjë kusht.

Që nga viti 2003 kemi mësuar se stresi i nxehtësisë në temperatura të larta rrit shumë vdekshmërinë. Ekzistojnë gjithashtu prova të mjaftueshme mjekësore që stresi i të ftohtit shumë shpesh mund të nxisë sulme në zemër dhe hemorragji cerebrale.

Çfarë është stresi i të ftohtit që është i mundshëm?

Sistemi i qarkullimit të gjakut të trupit tonë duhet t’i përshtatet motit të ftohtë, zemra pompon kundër më shumë rezistencës. Fiziologjikisht, enët tona duhet të zgjerohen në mot të ftohtë dhe të prodhojnë më shumë energji në mënyrë që të formojnë ngrohtësi; në mot të ftohtë, enët bëhen spastike dhe mbyllen në vend që të hapen, gjë që krijon të ftohtë. Fenomeni i sëmundjes së Raynaud.

Sistemi nervor dhe pasojat e ndërlikimeve të motit

Kryesisht truri dhe sistemi nervor janë të lidhur fort me motin dhe kur e njëjta është e çekuilibruar, truri duhet të luftojë në disa drejtime për të mbajtur trupin dhe shpirtin së bashku të shëndetshëm.

Me ndryshimet e motit dhe ndryshimet e shpejta të temperaturës aktiviteti i sistemit nervor autonom ndryshon dhe shkakton procese inflamatore dhe perceptimin e dhimbjes.

Luhatjet e temperaturës dhe çrregullimet e qarkullimit të gjakut

Në temperatura të ulëta dhe të ftohtë të ngrirë, enët e gjakut ngushtohen. Si rezultat, për shembull, lëkura furnizohet më pak me gjak dhe trupi humbet më pak energji. Prandaj presioni i gjakut mund të rritet, sepse zemra tani duhet të pompojë gjakun përmes trupit përmes një rezistence më të lartë. Kjo mund të jetë kritike për njerëzit që kanë sëmundje vaskulare dhe që kanë operuar apo revaskularizuar enët e gjakut, të cilët tashmë vuajnë nga presioni i lartë i gjakut ose pamjaftueshmëria kardiake, nëse muskuli i zemrës është i mbingarkuar si rezultat. Meqenëse arteriet koronare mund të ngushtohen në të ftohtë, pacientët e prekur mund të përjetojnë dhimbje tipike në gjoks, e cila shkaktohet nga ulja e rrjedhës së gjakut në muskulin e zemrës.

Kur është shumë nxehtë, zakonisht ndodh reagimi i kundërt. Enët e gjakut zgjerohen në mënyrë që trupi të mos mbinxehet dhe nxehtësia të ndërtohet. Së bashku me djersitjen që shkaktohet gjithashtu, trupi humbet energji nga njëra anë, por presioni i gjakut gjithashtu mund të ulet. Si rezultat, gjaku lëviz më ngadalë nëpër trup. Në temperatura të larta, lëngu mund të grumbullohet në këmbë, pasi gjaku ndërtohet atje dhe lëngu kalon nga enët në ind.

Sistemi kardiovaskular duhet t’i përshtatet vazhdimisht luhatjeve të forta të temperaturës dhe motit të ndryshueshëm. Kur është ftohtë, enët e gjakut ngushtohen; kur është e nxehtë, ato zgjerohen. Mos adaptimi i shpejt mund të rezultojë në probleme të qarkullimit të gjakut si: marrje mendsh ose dobësi kardiale dhe trunore.

Shpjegim pse nyjat shtrihen dhe zgjerohen?

Nën presionin e ulët të ajrit, nyjet e pacientit me reumatizëm mund të zgjerohen dhe në konstelacion tensioni në sinovium rritet, dhe kjo shkakton më shumë dhimbje. Ky procesi i ndikuar nga moti ka si pasoje që truri vlerëson sinjalet e dhimbjes në një masë më të madhe ose më të vogël.

Parandalimi nuk është gjithmonë i mundur

Organizmi ynë ishte në gjendje të përshtatet më së miri temperaturave dhe gjithashtu të qëndron elastik nëse ajri i pastër do të depërtonte në të gjitha motet. Të paktën një qëndrim në natyrë, në shi si dhe në diell, është një parandalim i mirë – edhe nëse është vetëm 30 minuta. Mirëpo faktorët e padëshirueshëm të depërtuar në natyrë bëjnë këtë gjë jo efektive.

Gjatë tendosjes fizike, temperaturat ekstreme mund të kenë një ndikim veçanërisht të fortë në zemër. Prandaj duhet të përshtatni ritmin e ushtrimeve tuaja me motin: Kur është shumë nxehtë gjatë verës, është më mirë të shtyni sforcimin fizik në orët e para të mëngjesit ose në mbrëmje vonë. Në temperaturat e ngrirjes, pacientët me sëmundje ekzistuese kardiovaskulare duhet të shmangin sforcimet fizike.

Vishni rrobat e duhura. Gjeni alternativën për tu mbrojtur nga ndotësit e ambientit pa marrë parasysh natyrën dhe intensitetin e tyre. Përshtatni veshjen tuaj në luhatjet e mundshme të temperaturës. Parimi i lëvozhgës së qepës është këtu i dobishëm, disa pjesë të holla të rrobave të tërhequra njëra mbi tjetrën, të cilat mund të hidhen pjesë-pjesë, lejojnë përshtatje fleksible me kushtet e temperaturës.

Kujdesuni për natyrën sa është e mundur edhe pse mundësit neve janë të kufizuara dhe dhunuese.

/Telegrafi/