LAJMI I FUNDIT:

NASA ka publikuar për festat e fundvitit një foto të vërtetë nga hapësira

NASA ka publikuar për festat e fundvitit një foto të vërtetë nga hapësira

Në një imazh të ri të NGC 2264 nga Observatori i NASA-s me rreze X, Chandra, bëhen të qarta pamjet e një peme kozmike që formohet nga një numër i madh i yjeve.

Ky grumbull yjesh, me moshë dhe madhësi të ndryshme, ndodhet rreth 2500 vite dritë larg nga Toka.

Madje, thuhet se madhësia e disa prej tyre shkon deri në shtatë përmasa diellore.


Forma e kësaj peme kozmike jep iluzionin e një peme të Krishtlindjes, me yjet që shkëlqejnë si drita dekorative.

Për të theksuar ngjashmërinë me pemën, të dhënat optike nga teleskopi tregojnë edhe gazin dhe mjegullnajën e gjelbër me rreze të kuqe.

Yjet e rinj si ata në NGC 2264, janë të paqëndrueshëm dhe pësojnë ndezje të forta në rreze X, dhe lloje të tjera variacionesh që shihen në dritë, raporton NASA.

Variacionet e paraqitura në këtë imazh, megjithatë janë artificiale, kanë theksuar vendndodhjen e yjeve dhe ngjashmërinë e imazhit me një pemë.

Në realitet, variacionet e yjeve nuk janë të sinkronizuara.

Ndryshimet e vëzhguara nga Chandra dhe teleskopët e tjerë, shkaktohen nga disa procese të ndryshme, ku përfshihen aktivitetet nga fusha magnetike.

Programi Chandra menaxhohet nga Qendra e Fluturimeve Hapësinore e NASA-s, Marshall.

Ndërsa, qendra e Observatorit me rreze X, kontrollon operacionet shkencore nga Cambridge, Massachusetts, dhe operacionet e fluturimit nga Burlington, dhe Massachusetts. /Telegrafi/