LAJMI I FUNDIT:

Meta paguan për herë të parë divident – kush do të fitojë më së shumti

Meta paguan për herë të parë divident – kush do të fitojë më së shumti

Mark Zuckerberg kërkoi çuditërisht falje javën e kaluar në një seancë dëgjimore në Senatin amerikan në lidhje me sigurinë e fëmijëve në internet. Disa ditë më vonë ai vijoi me një tjetër njoftim befasues: Meta do të paguajë për herë të parë një dividend, i cili do t’i bëjë shumë të pasur disa aksionerë.

Gjiganti i teknologjisë zotëron Instagram, Facebook dhe WhatsApp. Në një deklaratë për shtyp të 1 shkurtit, Zuckerberg ia atribuoi rritjen e biznesit në vitin 2023 përfundimit të iniciativave të qendrës së të dhënave, pushimit nga puna të afro 10 mijë punonjësve dhe përparimeve në inteligjencën artificiale dhe metaverse. Me sa duket, “Viti i Efiçencës” i Metës, të cilin Zuckerberg e projektoi për muajin mars të vitit 2023, ka dhënë frytet e para për aksionerët, shkruan bbc.

Sa mund të presin aksionerët e Meta?


Sipas një njoftimi për shtyp, Bordi i Drejtorëve të Metës njoftoi një dividend prej 0,50 dollarësh për aksion të përbashkët të klasës A dhe klasës B. Aksionarët mund të presin pagesën e parë të dividentës më 26 mars të vitit 2024.

Senatori amerikan gozhdon Zuckerbergun për Instagramin: Çfarë dreqin po mendoni zoti Mark
Lexo po ashtu Senatori amerikan gozhdon Zuckerbergun për Instagramin: Çfarë dreqin po mendoni zoti Mark

Më pas, dividentët do të paguhen çdo tremujor për sa kohë që kushtet e tregut lejojnë. Paga, natyrisht, do të ketë ndikimin më të madh tek aksionerët më të mëdhenj, sipas Investopedia, institucione si Vanguard Group dhe BlackRock, por edhe tek individë si shefi teknik i Metës, Michael Schroepfer dhe shefi i të ardhurave David Fischer.

Vetë Zuckerberg, për të cilin Time shkruan se zotëron rreth 350 milionë dollarë aksione të Meta, do të fitojë rreth 175 milionë dollarë falë dividentës.

Çfarë ka kaq të veçantë dividenta e Meta?

Elizabeth Ayoola, zëdhënëse e investimeve në NerdWallet, shpjegon se “dividentat janë pagesa në formën e parave të gatshme ose aksioneve shtesë që kompanitë u japin periodikisht aksionarëve. Ato mund të sigurojnë të ardhura për njerëzit që investojnë në ato kompani nëpërmjet aksioneve”. Pagesa e dividentas së Metës është një mundësi për konsumatorët që të diversifikojnë investimet e tyre dhe të gjenerojnë të ardhura pasive. “Megjithëse Meta nuk paguan dividentët më të lartë, ka potencial për rritje. Nëse Meta vazhdon të rritet me ritmin aktual, konsumatorët mund të shohin rritje të pagesave të dividentëve në të ardhmen”, thotë Ayoola.

Njëri ndër themeluesit e The Money Ninja dhe një nga aksionerët e Metës, John Pham deklaroi se “unë bleva aksione gjatë ofertës fillestare publike të Facebook në vitin 2012. Kjo mund të ushtrojë presion mbi kompanitë e tjera të teknologjisë për të bërë të njëjtën gjë. Përndryshe, ata mund të humbasin dollarë investime për kompani si Facebook se ata paguajnë dividentë.”

A do të shkaktojë lëvizja e Matt një valë pagesash dividentësh?

A po bëhet Meta një model për kompanitë e tjera të teknologjisë, përfshirë ato që merren me inteligjencën artificiale? Ish-CEO i Stasha Fazal Yameen bëri një supozim të arsyetuar mirë “është e qartë se investitorët dhe tregu e pëlqejnë këtë lëvizje pasi aksioni është rritur 20 për qind pas njoftimit të pagesës së dividentit dhe riblerjes së aksioneve prej 50 miliardë dollarësh.

Por, kushdo që dëshiron të blejë aksionet tani duhet të jeni të vetëdijshëm se këto dy lëvizje janë tashmë të faktorizuara në çmimin e aksioneve. Kështu që ju nuk do të përfitoni prej tyre në një afat të shkurtër duke pasur parasysh se sa është rritur çmimi i aksioneve”.

Zuckerbergu ka një mesazh për popullin amerikan pasi u gozhdua nga senatorët
Lexo po ashtu Zuckerbergu ka një mesazh për popullin amerikan pasi u gozhdua nga senatorët

Yameen thotë se dividenta e Metës po bën bujë sepse i sinjalizon tregut se kompania po rritet. “Një nga ankesat kryesore për valën e re të kompanive të teknologjisë ka qenë se edhe pse po gjenerojnë dhjetëra miliarda të ardhura, ato nuk po e ndajnë fitimin me investitorët e tyre”, pohoi ai.

Kjo pagesë përfaqëson një shmangie nga norma e mëparshme e Metës për mbajtjen e rezervave të mëdha monetare për marrjen në dorëzim të kompanive të tjera ose financimin e kërkimit dhe zhvillimit. /Telegrafi/