Sistemet e ullukut mbledhin ujin e shiut nga çatia dhe e mbajnë atë larg nga baza e një shtëpie, por kjo nuk funksionon kur ulluku nuk është i pastër.

Rrjedhjet e kulmit, druri i kalbur, dëmtimi i bazës dhe peizazhit, rrjedhjet dhe infektimi i insekteve janë të gjitha problemet që mund të hasni nëse neglizhoni sistemin tuaj të ullukut.

Ju duhet të pastroni ulluqet tuaj të paktën dy herë në vit, në varësi të mjedisit tuaj.

Nëse shtëpia juaj është e rrethuar me pemë, do të largoni gjethet jashtë ullukut për t’u siguruar që ato të mos bllokohen dhe të vërshojnë.

Si të pastroni ullukun

Nëse keni frikë nga lartësia, nuk duhet të përpiqeni kurrë të pastroni ulluqet tuaja dhe në vend të kësaj duhet të punësoni një profesionist.

Nëse do ta bëni vetë, sigurohuni që të dy këmbët e shkallës të jenë vendosur fort në një sipërfaqe të fortë. Mos e vendosni shkallën në një shpat ose në bar pasi do të bini. Veshur me një palë doreza të papërshkueshme nga uji, ngjiteni në shkallët tuaja dhe rehatohuni, duke siguruar që të mos keni nevojë të anoni shumë larg për të arritur asgjë dhe të rrezikoni të bini.

Hidhni mbeturinat nga ulluku me duart tuaja të mbuluara me doreza ose një lugë ulluku dhe vendoseni në kovë. Punoni në një zonë të vogël në të njëjtën kohë, duke u ngjitur përsëri nëpër shkallë dhe duke e lëvizur atë për t’u ngjitur përsëri përsëri dhe për të bërë pjesën tjetër. Përsëriteni këtë derisa të arrini në fund të ullukut.

Përzieni 500g kristale sode me një filxhan ujë të nxehtë ose përdorni kristale të lëngshme sode për të larë ullukun. Ekspertët në Dri-Pak thanë: “Ulluqet mund të lahen me këtë përzierje për të hequr gjethet e kalbura dhe çdo bllokim tjetër”. Lëreni përzierjen të qëndrojë për dhjetë minuta dhe më pas shpëlajeni me një kovë tjetër me ujë shumë të nxehtë. Kristalet e sodës janë më të mira për mjedisin sesa produktet e ashpra të ullukut. /Telegrafi/