Një nga matematikanët më të shquar të Britanisë, Michael Atti, pretendon se ka gjetur dëshmi të hipotezës së Reimmanm, një nga gjashtë problemet matematikore për zgjidhjen e të cilit është paraparë shpërblim prej 1 milion dollarësh, i cili për pothuajse 160 vjet “çmendi’ kolegët e tij.

Tani në pension, Atti, një matematikan britanik-libanez i shpërblyer, paraqiti punën e tij në një miting në Heidelberg, të cilin ai pretendon të jetë “një provë e thjeshtë” e hipotezës së Reimmann dhe nëse ai arriti të zgjidhë një nga problemet më të pazgjidhura në matematikë, për këtë do të vendosë komisioni, shkruan revista New Scientist.

Nëse konfirmohet zgjidhja e hipotezës së Riemmann, do të jetë një lajm i mirë, sipas revistës shkencore britanike, duke theksuar, ndër të tjera, se hipoteza është e lidhur ngushtë me shpërndarjen e numrave të lirë, të cilët nuk mund të ndahen me një numër të plotë përveç me vete dhe numrin një.

“Nëse kjo hipotezë dëshmohet të jetë e vërtetë, matematikanët do të pajisen me një hartë për të gjetur të gjitha numrat themelorë të tillë, gjë që do të ishte një zhvendosje e rëndësishme me efekte të gjera në atë fushë”, shkruan revista.

Shpërblimi prej 1 milion dollarë i premtuar për të zgjidhur një nga gjashtë problemet e pazgjidhura “të mijëvjeçarit” në matematikë, të përcaktuara nga Instituti amerikan i matematikës “Clay”, për vite ka tunduar shumë matematikanë në kërkim të dëshmisë së hipotezës së Riemmann, por asnjë prej tyre deri më tani nuk kanë arritur çmimin.

Atti, fituesi i çmimit Fildsob dhe Abel, është i vetëdijshëm për këtë histori të dështimit në përpjekje identike.

“Askush nuk beson se ekziston ndonjë dëshmi për hipotezën e Riemmann, e lëre më se dëshmia mund të jepet nga dikush që është pothuajse 90-vjeç”, tha ai, duke shprehur shpresën se prezantimi i tij do t’i bindte kritikët e tij ndryshe.

Hipoteza për herë të parë është formuluar në punën e Bernhard Riemmann në vitin 1859.

Ndryshe, Georg Friedrich Bernhard Riemann ishte një matematikan gjerman që bëri kontribute në analizën, teorinë e numrave dhe gjeometrinë diferenciale. Në fushën e analizës reale, ai është i njohur për formulimin e parë rigoroz të integralit – integrali Riemann, dhe punën e tij në serinë Fourier. /kp/Telegrafi/