Legjenda thotë se këto lule në vazo kanë vërtet fuqi magjike. Ndihmon vajzat e vetmuara të takojnë bashkëshortin e tyre, gratë e martuara për të përmirësuar marrëdhëniet familjare dhe ato gra që ëndërrojnë të kenë fëmijë, u jep gëzimin e mëmësisë.

Megjithatë, kjo bimë nuk bën mrekulli në vetvete. Që të jetë magjike duhet të keni kujdes dhe të kujdeseni për të me dashuri.

Zambaku i paqes lulëzon vetëm në duar të kujdesshme. Dhe nëse shfaqet një lule – jini të sigurt: dëshira juaj e preferuar do të realizohet!

Pamja dhe mirëmbajtja

Spathiphyllum në popull quhet edhe “lulja e hënës” ose “zambaku i paqës”. Kjo bimë nuk ka pemë – gjethet janë ovale dhe rriten direkt nga toka. Ata mund të arrijnë një lartësi deri në gjysmë metër, shkruan KP.

Reklama
Reklama

Nëse “lumturia femërore” vendos të lulëzojë, do të vini re një syth në kallirin e parë të vogël të një kërcelli të gjatë dhe vetëm atëherë, me kujdesin e duhur, ai kthehet në një lule të bardhë të bukur. Lulet mund të zgjasin deri në dy muaj, dhe më pas ato duhet të priten në mënyrë që bima të vazhdojë të lulëzojë.

Është mirë që bima të ruhet në një temperaturë prej të paktën 18 gradë, por një temperaturë 22-23 gradë i përshtatet më së miri. Gjithashtu në muajt e ftohtë mos e mbani pranë një dere që hapet vazhdimisht, sepse është e ndjeshme ndaj rrymave.

Pse është e njohur njohur si lumturia femërore?

Reklama

Sipas traditës, Spathiphyllum ka fuqi magjike. Përkatësisht, prej kohësh besohet se kjo bimë tërheq ndryshime pozitive, veçanërisht në dashuri. Kështu që vajzat e vetmuara gjenin djem për t’u martuar dhe ajo solli marrëdhënie të mira familjare me të martuarit.

Reklama

Besimi i lashtë ruhet edhe sot, kështu që nuk është për t’u habitur që “lumturia e grave” është lulja më e zakonshme që jepet për ditëlindje dhe festime.

Sidoqoftë, në mënyrë që Spathiphyllum të sjellë harmoni dhe gëzim në shtëpi, duhet, sipas legjendës, ta doni sinqerisht dhe t’i kushtoni vëmendje. Vetëm në këtë mënyrë do të dalin në pah vetitë e tij magjike.

Reklama

Përveç karakterit të saj dekorativ, kjo bimë i përket pastruesve të ajrit. Ajo largon 60 për qind të ndotësve të brendshëm, duke përfshirë amoniakun, benzenin, acetonin, alkoolin, formaldehidin dhe trikloretilenin. Efekti i saj në poret e mykut është veçanërisht i theksuar, prandaj është një detaj i detyrueshëm në dhomat me lagështi të lartë.

Shumë e mbajnë atë në shtëpinë ose zyrën e tyre si një agjent natyral kundër rrezatimit, sepse ka aftësinë të neutralizojë gazrat toksikë. Spathiphyllum thith rrezatimin e dëmshëm, i cili e shndërron atë në energji të dobishme për rritje.

Reklama

Përveç të gjitha sa më sipër, duhet të dini se kjo bimë e bukur dekorative është edhe pak toksike, ndaj mund t’ju acarojë duart. Këshillohet që ta mbani gjithmonë larg fëmijëve dhe të lani mirë duart pas kontaktit me të.