LAJMI I FUNDIT:

Lodhja pas lindjes së fëmijës dhe çfarë e shkakton atë

Lodhja pas lindjes së fëmijës dhe çfarë e shkakton atë
(Foto: Parents)

Procesi i lindjes është i vështirë dhe kërkues. Shumë gra ndjejnë vazhdimisht mungesë energjie ose lodhje pas lindjes. Por, sa është kohëzgjatja e lodhjes pas lindjes? Zakonisht është një reagim adaptiv ndaj humbjes së energjisë dhe rritjes së kërkesave të trupit që kanë ndodhur gjatë nëntë muajve të shtatzënisë.

Megjithatë, rraskapitja herë pas here mund të jetë gjithashtu një simptomë e një gjendjeje më të thellë mjekësore ose psikologjike.


Është normale të ndiheni të lodhur dhe të rraskapitur në periudhën pas lindjes, dhe këto ndjenja mund të vazhdojnë për javë apo edhe muaj pas lindjes së foshnjës. Nga 20 për qind në periudhën prenatale në 50-64 për qind në fazën pas lindjes, shkalla e rraskapitjes rritet. Sasia e ndihmës që merrni në shtëpi dhe sa me sukses përshtateni me orarin e gjumit të foshnjës, të dyja ndikojnë në atë se sa të rraskapitur ndiheni.

Procedura e lindjes: Për ta shtyrë fëmijën nga kanali i lindjes mund të duhen orë të tëra dhe kërkon shumë energji. Ju mund të jeni mjaft të rraskapitur kur rikuperoheni nga një seksion cezarian, i cili është një operacion i rëndësishëm abdominal.

Mungesa e gjumit: Nëse keni një fëmijë në shtëpi, veçanërisht nëse jeni nëna, atëherë gjumi gjatë natës mund të jetë i vështirë. Përpiquni të bëni një sy gjumë kur fëmija juaj është duke dremitur. Megjithatë, duke qenë se mund t’i kryeni detyrat vetëm gjatë ditës, do të jeni të privuar nga gjumi dhe do të jeni të rraskapitur për pjesën më të madhe të ditës.

Depresioni: Depresioni pas lindjes mund të shfaqë simptoma të lodhjes. Sipas studimeve, gratë që përjetojnë lodhje ose rraskapitje të konsiderueshme një deri në dy javë pas lindjes mund të kenë depresion pas lindjes katër javë më vonë dhe të raportojnë simptoma të tij.

Ushqyerja me gji: Ushqyerja me gji mund të jetë fizikisht e vështirë. Kërkon që ju të merrni kalori shtesë për të mbajtur veten dhe fëmijën tuaj të shëndetshëm.

Anemia: Humbja e gjakut gjatë lindjes është një tjetër faktor kryesor i lodhjes pas lindjes. Me ndihmën e suplementeve të hekurit ose ushqimeve të pasura me hekur, ju mund të rindërtoni nivelet e hemoglobinës. Megjithatë, nëse ende ndiheni të rraskapitur, atëherë duhet të vizitoni një mjek. /KP/