Dr. Besim Demolli
Specialist i reumatologjisë
tel. +38344727068

Lodhja është një simptomë e zakonshme në shumë sëmundje, por sindroma e lodhjes kronike është një ç’rregullim multi-sistemik dhe është relativisht e rrallë për krahasim.

Sindroma e lodhjes kronike, e njohur ndryshe edhe si encefalomieliti mialgjik, është një term aktual për të përshkruar një ç’rregullim të ndërlikuar i cili karakterizohet me lodhje ekstreme dhe ankesa të ndryshme shoqëruese si fizike ashtu edhe neurofiziologjike. Pra kjo karakterizohet nga të paktën gjashtë muaj lodhje ekstreme që nuk lehtësohet nga pushimi dhe një grup simptomash shtesë që gjithashtu janë konstante për të paktën gjashtë muaj. Kjo lloj lodhjeje shihet në shumicën e sëmundjeve inflamatore akute dhe kronike, duke përfshirë artritin.

Epidemiologjia

Është vërtetuar së kjo sindromë klinikë prek 836,000 deri në 2,5 milion amerikanë. Rreth 84% -91% e individëve me këtë problematikë mjekësore nuk janë diagnostikuar. Prandaj, përhapja e vërtetë është e panjohur.

Në Shtetet e Bashkuara, autoritetet federale shëndetësore vlerësojnë se sindroma e lodhjes kronike prek 1 deri në 8 persona nga çdo 1.000 amerikanë më të vjetër se mosha 18 vjeç. Gratë preken rreth dy herë më shpesh se burrat. Megjithëse sëmundja është më e zakonshme tek njerëzit 25 deri në 45 vjeç, sindroma e lodhjes kronike mund të sulmoj njerëzit e të gjitha grupmoshave, përfshirë fëmijët. Gjendja gjithashtu atakohet tek njerëzit me të gjitha prejardhjet racore, etnike dhe ekonomike. Duket se është më e zakonshme tek afrikano-amerikanët dhe latinët. Por, edhe tek njerëzit në grupe më të ulëta socio-ekonomike. Duket se është më pak e zakonshme tek aziatiko-amerikanët.

Edhe pse shumica e rasteve të sindromës së lodhjes kronike nuk ndodhin gjatë epidemive, të paktën 30 shpërthime të sindromës së lodhjes kronike janë raportuar, gjatë së cilës shumë njerëz në të njëjtën zonë papritmas zhvilluan sëmundjen në të njëjtën kohë.

Sidoqoftë, ekspertët e shëndetit nuk kanë arritur të identifikojnë një shkak për simptomat e tyre të sindromës së lodhjes kronike.

Rastet njihen në shumë vende të zhvilluara. Shumica fillojnë në mënyrë sporadike, por gjithashtu janë raportuar edhe raste në grupe.

Cilët janë shkaktarët e saj?

Në shumë njerëz me sindromën e lodhjes kronike, çrregullimi fillon papritmas, shpesh pas një infeksioni fluidik ose një episod të një traume fizike ose psikologjike, siç është operacioni, një aksident traumatik ose vdekja e një të dashuri. Në raste të tjera, sindroma e lodhjes kronike zhvillohet gradualisht. Sëmundja zgjat për shumë muaj ose vite dhe vetëm një përqindje e vogël e njerëzve rikoperojnë shëndetin e plotë.

Shumë njerëz ndjehen të lodhur shumë nga koha dhe shumë kërkojnë ndihmë nga mjekët e tyre. Shumica e njerëzve që pësojnë lodhje kronike (afatgjatë) nuk vuajnë nga sindroma e lodhjes kronike. Depresioni dhe punët e tepërta janë shkaqe shumë më të zakonshme të lodhjes kronike.

Shkaku i saktë i sindromës së lodhjes kronike mbetet një mister. Sëmundja mund të ndjekë një numër sëmundjesh infektive të zakonshme, të tilla si sëmundja Lyme ose mononukleoza infektive, por jo të gjitha rastet janë të lidhura me infeksione. Testimi ka zbuluar që njerëzit me sindromën e lodhjes kronike kanë anomali në tru, veçanërisht në hipotalamus (një pjesë e trurit që rregullon hormonet dhe funksionet jetësore) dhe gjëndrën e hipofizës.

Testimi gjithashtu ka zbuluar që pacientët kanë anomali në pjesën e sistemit nervor të quajtur sistemi nervor autonome, i cili kontrollon presionin e gjakut, rrahjen e zemrës, temperaturën e trupit dhe funksionet e tjera jetësore të trupit. Për shembull, shumë pacientë me sindromën e lodhjes kronike kanë një shkallë të jashtëzakonshme të lartë të të rrahurave të zemrës dhe presion të ulët të gjakut kur kanë qëndruar për një kohë.

Disa pjesë të sistemit imunitar mbeten të aktivizuar për periudha të gjata tek njerëzit me sindromën e lodhjes kronike. Ekzistojnë dëshmi në rritje që disa pacientë me sindromën e lodhjes kronike kanë një gjendje autoimune: sistemi i tyre imunitar po sulmon inde të veçanta në trup.

Pacientët me sindromën e lodhjes kronike kanë defekte në aftësinë e qelizave në trupin e tyre për të prodhuar energji. Disa studime tregojnë se gjenet e caktuara janë ndërtuar ndryshe, dhe se aktiviteti i gjeneve në qelizat e bardha të gjakut është i ndryshëm, në pacientët me sindromën e lodhjes kronike.

Shumë teste të ndryshme të trurit, dhe të sistemit nervor autonom, zbulojnë anomalitë që nuk shihen te njerëzit e shëndetshëm të së njëjtës moshë, ose te njerëzit me kushte të tjera që mund të shkaktojnë lodhje, siç është depresioni.

Shumë nga anomalitë e sistemit imunitar, metabolizmit të energjisë dhe sistemit nervor duket se vijnë dhe shkojnë. Për më tepër, jo të gjitha anomalitë prekin çdo pacient me sindromën e lodhjes kronike.

Simptomat

Në mënyrë karakteristike sindroma e lodhjes kronike fillon papritmas në një individ që më parë ishte aktiv. Simptoma më e spikatur e sindromës së lodhjes kronike është një ndjenjë e pashpjegueshme e lodhjes, e cila nuk lehtësohet nga pushimi. Kjo lodhje është mjaft e rëndë për të ulur nivelin e aktivitetit të një personi në shtëpi, punë ose shkollë me 50% ose më shumë.

Përveç kësaj, diagnoza kërkon që pacientët të kenë të paktën katër nga simptomat e mëposhtme që gjithashtu janë të pranishme për të paktën gjashtë muaj:

• Përqendrimi i dëmtuar ose kujtesa afatshkurtër, mjaft e rëndë për të ndikuar në aktivitetet rutinore në shtëpi, punë, shkollë ose funksione sociale!
• Dhimbje të fytit!
• Nyjet limfatike të rritura (gjëndrat e ënjtura) në zonën e qafës ose aksilare!
• Dhimbje muskulore!
• Ethe të shpeshta
• Dhimbje në disa nyje, pa skuqje ose ënjtje!
• Dhimbje koke që janë të ndryshme në një farë mënyre: një lloj i ri i dhimbjes së kokës, një model i ri i dhimbjeve të kokës ose dhimbje koke që janë më të rënda se më parë!
• Gjumi që nuk freskon, ose nuk ndjehet i pushuar nga zgjimi!
• Një reagim ekstrem ndaj ushtrimit: të ndjeheni të sëmurë pas stërvitjes ose aktivitetit të ashpër, shpesh jo duke filluar deri ditën tjetër!

Njerëzit me sindromën e lodhjes kronike shpesh kanë simptoma të tjera që nuk janë pjesë e përcaktimit zyrtar të sëmundjes, të tilla si nauze dhe vështirësi në tolerimin e pijeve alkoolike ose barnave që veprojnë në tru. Shumë njerëz gjithashtu kanë alergji, të tilla si rinitit alergjik ose probleme të përsëritura të sinusit!

Rreth gjysma e njerëzve me sindromën e lodhjes kronike zhvillojnë depresion në muaj dhe vite pas fillimit të sëmundjes së tyre. Sidoqoftë, provat e disponueshme tregojnë se sindroma e lodhjes kronike nuk është një sëmundje psikiatrike. Përkundrazi, duket se është një sëmundje fizike që çon në depresion tek disa njerëz!

Në vartësi të simptomave dominante dhe besimit të pacientit, mund të kërkohen konsulta shtesë nga alergologët, reumatologët, specialistët e sëmundjeve infektive, psikiatri, terapistët ekologjik, homeopatët dhe profesionistët e tjerë, por shpesh me rezultatet të pakënaqshme.

Shumica e pacientëve mbeten të paaftë të plotësojnë detyrimet familjare, të punës, ose të komunitetit, pavarësisht simptomave të tyre. Aktivitetet e lira janë ato që braktisen të parat. Disa ndjehen të paaftë për t’u angazhuar në çdo punë që kërkon shtim të aktivitetit. Një pjesë e vogël e individëve kanë nevojë për ndihmë gjatë aktivitetit të jetës së përditshme. Analizat ekonometrike të kryera nga CDC kanë konfirmuar se sindroma e lodhjes kronike kërkon një tarifë të rëndësishme për familjen dhe produktivitetin e forcës së punës.

Kohët e fundit, izolimi, frustrimi dhe rraskapitja emocionale patetike mund të përcaktojnë ecurinë e zgjatur të sëmundjes. Pacientët mund të jenë të nxehur me mjekun për mosarritjen e njohjes, ose të zgjidhjes së problemeve të tyre shëndetësore. Fatmirësisht sindroma e lodhjes kronike duket se nuk përparon. Në të kundërtën, shumë pacientë shfaqin përmirësim gradual dhe një pjesë e vogël shërohen plotësisht.

Diagnostikimi dhe trajtimi për sindromën e lodhjes kronike

Aktualisht, nuk ka asnjë provë të vetme për të diagnostikuar sindromën e lodhjes kronike. Mjekët bëjnë një diagnozë duke përjashtuar të gjitha sëmundjet e tjera pasi një person ka pasur simptoma vazhdimisht për gjashtë muaj. Rezultatet e personit nga testet mjekësore rutinë shpesh do të jenë normale, por testet shtesë do të tregojnë anomalitë.

Njerëzit që marrin një diagnozë të hershme dhe trajtim të hershëm priren të bëjnë më mirë. Pasja e një komuniteti mbështetës të familjes, miqve, shkollës, punës, punëdhënësve dhe punëtorëve shëndetësorë, të cilët e kuptojnë seriozitetin e mundshëm të sindromës së lodhjes kronike mund të përmirësoj shërimin për njerëzit me këtë gjendje. Është e rëndësishme të gjesh një mjek i cili jo vetëm që është simpatik ndaj sindromës së lodhjes kronike, por mund të sugjerojë mënyra për t`u menaxhuar me gjendjen. Zgjedhja e trajtimit do të ndryshojë dhe do të varet nga rezultatet e testimit shtesë.

Pra, anamneza e plotë, ekzaminimi objektiv dhe përdorimi i arsyeshëm i testeve laboratorike janë të nevojshme për të përjashtuar shkaqet e tjera të simptomave të pacientëve. Prandaj, edhe pse ka shumë prova që sindroma e lodhjes kronike është shkaktuar nga një problem fizik që përfshin sistemin imunitar, metabolizmin e energjisë dhe sistemin nervor, nuk ka asnjë test laborator ose procedurë për të konfirmuar diagnozën. Derisa të gjendet një mënyrë më e mirë, mjekët duhet të diagnostikojnë sindromën e lodhjes kronike bazuar në faktin nëse një person ka simptomat e sëmundjes dhe duke eleminuar sëmundje të tjera që mund të shkaktojnë lodhje të gjatë.

Për këtë arsye, mjeku juaj do të pyesë në lidhje me simptomat e sëmundjeve të tjera që shkaktojnë lodhje, përfshirë:

• Hipotiroidizmi
• Pamjaftueshmëria e veshkave
• Çrregullime të zemrës
• Apnea e gjumit ose narkolepsia
• Efektet anësore të barnave
• Kanceri
• Hepatiti B ose hepatiti C
• Sëmundje të caktuara psikiatrike, veçanërisht depresioni madhor, çrregullimi bipolar, skizofreniasi dhe çrregullimet deliruese dhe demenca
• Çrregullimet e ngrënies- anoreksia nervosa dhe bulimia
• Abuzimi me barna, droga, përfshirë abuzimin me alkoolin
• Obeziteti

Mjeku juaj do t’ju ekzaminojë dhe vlerësojë gjendjen tuaj mendore. Mund të urdhërohen disa teste themelore të gjakut, të tilla si: pasqyra e gjakut, testet e tiroides, veshkave dhe mëlçisë. Mund të nevojiten testime shtesë, më të specializuara, përfshirë testimin e sistemit tuaj nervor autonom.

Kohëzgjatja e pritur

Për t’u diagnostikuar si sindromë e lodhjes kronike, simptomat duhet të zgjasin së paku gjashtë muaj.

Fatkeqësisht, në shumë njerëz, simptomat vazhdojnë me vite. Simptomat kanë tendencë të jenë më të këqija në një deri në dy vitet e para, dhe niveli i funksionimit të shumicës së njerëzve gradualisht përmirësohet me kalimin e kohës. Sidoqoftë, vetëm një përqindje e vogël e njerëzve shërohen në shëndet të plotë.

Parandalimi

Për shkak se shkaku i sindromës së lodhjes kronike mbetet i panjohur, nuk ka asnjë mënyrë për ta parandaluar atë.

Trajtimi

Asnjë medikament nuk është aprovuar nga FDA për trajtimin e sindromës së lodhjes kronike. Provat klinike kanë zbuluar se agjentët antiviralë janë joefektivë në lehtësimin e simptomave të lodhjes kronike. Medikamente të ndryshme janë treguar të paefektshme, duke përfshirë antibiotikët, glukokortikoidet, ekstraktin e mëlçisë, agjentët chelating, vitaminat intravenoze (IV), vitamina B-12 per os dhe IV ose shtesa të suplementeve ose mineraleve oral. Antidepresantët nuk kanë ndonjë rol të madh në trajtimin e CFS.

Është kryer një provë e rastësishme e kontrolluar me dy nivele të verbra të kontrolluar me placebo për të vlerësuar efektin e frenimit të citokinës me anakinra, një antagonist i receptorit interleukin-1 (IL-1) recombinant njerëzor dhe nuk tregoi ndonjë përmirësim në ashpërsinë e lodhjes si në afat të shkurtër ( 4 javë) ose afatgjatë (6 muaj). Studimet e ardhshme mund të vlerësojnë frenimin e citokinave të tjera të tilla si IL-6, faktori i nekrozës tumorale dhe / ose interferonet.

Pra, deri më sot, nuk ka asnjë ndërhyrje e bazuar në prova për trajtimin e sindromës së lodhjes kronike!?

Nuk ka asnjë trajtim të provuar për sindromën e lodhjes kronike. Të dy programet e ushtrimeve graduale aerobike dhe terapia njohëse e sjelljes – këshillimi i dizajnuar për të ndryshuar besimet në lidhje me gjendjen – përmirësojnë nivelin e funksionit, por nuk shëron sëmundjen. Në pacientët me një gjendje të ngjashme, fibromialgjia, doza të ulëta të barnave triciklike janë treguar për të përmirësuar simptomat, me siguri duke përmirësuar një çrregullim të gjumit që është pjesë e sëmundjes. Asnjë qasje nuk është më e mira për të gjithë me sindromën e lodhjes kronike, dhe gjendja rrallë shërohet.

Në përgjithësi, mjekët përdorin një kombinim të mëposhtëm:

• Ndryshimet e stilit të jetës.
• Pacientët shpesh inkurajohen fillimisht të ngadalësojnë, minimizojnë ushtrimin fizik dhe përpiqen të shmangin stresin psikologjik.
• Ata mësojnë të kursejnë energjinë e tyre për aktivitete thelbësore në shtëpi ose punë dhe të zvogëlojnë aktivitete më pak të rëndësishme.
• Rifillimi i stërvitjes gradualisht, por në mënyrë të qëndrueshme.
• Me ndihmën e një terapisti fizik, pacientët fillojnë një program ushtrimesh në të cilin aktiviteti fizik aerobik fillon shumë ngadalë, dhe rritet shumë gradualisht. Pacientët mund të presin që herë pas here të ndjehen më keq ditën pas ushtrimit aerobik. Nëse kjo ndodh, shumë ekspertë rekomandojnë të shmangin stërvitjen për disa ditë dhe pastaj të rifilloni një program më pak intensiv, dhe ngadalë të ritmin.
• Trajtimi i problemeve ekzistuese psikiatrike. Në afërsisht 50% deri në 60% të njerëzve me sindromën e lodhjes kronike që zhvillojnë depresion, trajtimi antidepresiv dhe terapia e bihevioriste mund të jenë të vlefshme në trajtimin e depresionit. Megjithatë, lodhja kronike është e rrallë nëse kurohet ndonjëherë me terapi antidepresive.
• Trajtimi i dhimbjes ekzistuese. Aspirina, acetaminofeni (Tylenol) ose barna anti-inflamatore josteroidale (NSAIDs) përdoren për të trajtuar dhimbjet e kokës, dhimbjet e muskujve dhe dhimbjet e nyjeve. Barnat antidepresive gjithashtu mund të ndihmojnë për të zvogëluar dhimbjen kronike.
• Trajtimi i simptomave ekzistuese të alergjisë. Antihistaminikët dhe dekongjestantët përdoren për të trajtuar simptomat e alergjisë.
• Terapitë eksperimentale. Disa studime tregojnë se doza të larta të acideve yndyrore omega-3 (si kapsulat e vajit të peshkut) mund të jenë të dobishme. Disa terapi antivirale po testohen. Stimuluesit ndonjëherë përshkruhen, por vlera e tyre nuk është testuar me kujdes.

Kur të telefononi një profesionist?

Thirrni mjekun tuaj nëse keni simptoma të sindromës së lodhjes kronike, veçanërisht nëse lodhja ekstreme ju pengon të merrni pjesë plotësisht në aktivitete në shtëpi, punë ose shkollë.

Prognoza

Njerëzit me sindromën e lodhjes kronike zakonisht përjetojnë simptomat e tyre më të rënda në një deri në dy vitet e para të sëmundjes. Pas asaj kohe, një numër i vogël njerëzish shërohen plotësisht, dhe një numër më i vogël bëhen plotësisht të paaftë. Për shumicën e njerëzve, ka një përmirësim gradual, megjithëse ata zakonisht nuk arrijnë nivelin e aktivitetit për të cilin ishin të aftë të sëmuren përpara.

Rimëkëmbja ka tendencë të jetë më pak e mundshme në mesin e njerëzve që:

• Keni simptoma për një kohë më të gjatë
• Keni depresion të gjatë
• Janë më të vjetër se 40 vjeç kur fillojnë simptomat
• Keni simptoma të shumta fizike

Këshilla të përgjithshme për ushtrime për njerëzit me sindromën e lodhjes kronike

Udhëzohuni nga mjeku ose specialisti juaj, por sugjerimet e përgjithshme përfshijnë:

• Eksperimentoni për të gjetur llojin e ushtrimeve që funksionojnë më mirë për ju. Zgjidhni nga një sërë aktivitetesh të buta të tilla si shtrirja, joga, tai chi, ecja dhe ushtrimet me pesha të lehta.
• Mbani një ditar aktiviteti në mënyrë që të keni një pasqyrë afatgjatë të niveleve të performancës tuaj dhe faktorëve që mund të ndikojnë në simptomat tuaja.
• Ndaloni aktivitetin fizik mirë para se të ndjeni ndonjë shpërthim të simptomës. Të ecësh me shpejtësi është shumë e rëndësishme.
• Mos harroni se sasia e ushtrimeve që mund të bëni do të ndryshojë nga një ditë në tjetrën.
• Dëgjoni trupin tuaj – nëse nuk dëshironi të ushtroni në një ditë të caktuar, mos e bëni.
• Mësoni sa më shumë për sëmundjen tuaj. Sigurohuni që të këshilloheni me profesionistë të shëndetit të cilët e kuptojnë plotësisht sindromën e lodhjes kronike si një gjendje biomjekësore “reale”.

Mbështetje për njerëzit me sindromën e lodhjes kronike

Të gjithë të përfshirë në mbështetje dhe trajtim duhet të kuptojnë se njerëzit me sindromën e lodhjes kronike kanë një përgjigje biologjike anormale ndaj ushtrimeve ose aktiviteteve.

Njerëzit që kanë një njohuri të plotë të sëmundjes kanë tendencë për të menaxhuar më mirë gjendjen e tyre dhe kanë një pamje më pozitive. /Telegrafi/