Acidet yndyrore Omega-3, që shpesh gjenden në suplementet e vajit të peshkut dhe prodhimet e tjera të detit, kanë marrë prej kohësh reputacionin se janë të dobishme për shëndetin fizik dhe mendor.

Tani, një studim i ri tregon se sa thelbësore janë ato për mirëqenien e përgjithshme – përfshirë edhe jetëgjatësinë.

Kërkimi i botuar së fundmi në Nature Communications analizoi 17 studime të ndryshme që arrinin pothuajse 43,000 pjesëmarrës për të parë nga afër lidhjen midis konsumit të acidit yndyror omega-3 dhe rrezikut të vdekjes.

Pas hulumtimit të të dhënave rreth këtyre përbërjeve dhe mënyrave të jetesës së njerëzve, shkencëtarët zbuluan se pjesëmarrësit që rregullisht kishin nivele më të larta të përbërësve omega-3 si EPA dhe DHA jetonin mesatarisht 13 për qind më gjatë sesa ata që përfshinin më pak përbërje omega-3 në dietat e tyre.

Në krye të një jetëgjatësie më të gjatë, njerëzit që kishin më shumë acide yndyrore omega-3 në dietat e tyre ulën rrezikun e kancerit me 15 për qind dhe ulën rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare me 11 për qind.

Ekipi që qëndron pas studimit shpreson që zbulimet e tyre do të bëjnë që më shumë njerëz të dëshirojnë të fillojnë të pasurojnë dietat e tyre me acide yndyrore omega-3. “Meqenëse të gjitha këto analiza ishin rregulluar statistikisht për faktorë të shumtë personalë dhe mjekësorë, ne besojmë se këto janë të dhënat më të forta të botuara deri më sot duke mbështetur pikëpamjen se për një kohë të gjatë, nivelet më të larta të omega-3 në gjak mund të ndihmojnë në ruajtjen e shëndetit më të mirë të përgjithshëm”, shpjegon Bill Harris, autori kryesor i gazetës dhe themeluesi i Institutit të Kërkimit të Acidit Yndyror. /Telegrafi/