Mungesa e këtij minerali në organizëm i jep sinjal trurit që trupi nuk merr mjaft ushqim!

Femrat të cilat marrin kalcium si shtesë ushqimi mund të humbin edhe deri gjashtë herë më shumë kilogramë bashkë me të njëjtin ushqim, ka treguar hulumtimi i ri, transmeton Telegrafi.

Studimi ka ndjekur dy grupe femrash me peshë të madhe trupore te të cilat analiza ka treguar që kanë marrë më pak se 600 mg kalcium, derisa sasia e rekomanduar ditore është 1000 mg.

Studimi ka zgjatur 15 javë, gjatë të cilave kanë pasur regjim të kontrolluar të ushqimit.

Njëri grup ka marrë 1200 mg kalcium në ditë dhe për 15 javë është dobësuar madje për gjashtë kilogramë. Grupi kontrollues ka marrë tableta placebo dhe ka humbur vetëm një kilogram të peshës trupore.

Konsiderohet që mungesa e kalciumit i dërgon informacion trurit që është e domosdoshme marrje më e madhe e ushqimit, sepse mungon minerali i rëndësishëm jetësor.

Studimet tregojnë që njerëzit të cilët vuajnë nga deficiti i kalciumit kanë përqindje më të madhe të yndyrës në trup, më shumë shtresa dhjamore rreth belit dhe nivel më të lartë të kolesterinës së “keqe” (LDL).

Studimi tjetër konstaton që personat të cilët zvogëlojnë marrjen e produkteve të qumështit, kështu edhe pjesëmarrjen e kalciumit në ushqim, shpesh shtojnë peshë.

Gjithashtu, marrja e zvogëluar e kalciumit është e lidhur edhe me sëmurjen e shpeshtë nga sëmundjet kardiovaskulare. /Telegrafi/