LAJMI I FUNDIT:

Kritika e veprës “Opéra de Scanderberg”, në librin francez të vitit 1757

Kritika e veprës “Opéra de Scanderberg”, në librin francez të vitit 1757

Në veprën e autorit francez, Pierre-François Guyot Desfontaines, “L’esprit de l’abbé Des Fontaines, ou Reflexions sur differens genres de science et de litterature. Tome 4”, gjejmë një kritikë të veçantë, pikërisht në faqen 293, në lidhje me veprën me titull “Opéra de Scanderberg de MM. De la Motte & de la Serre”. Në vijim do të gjeni tekstin e plotë.

“Kjo pjesë është e mbushur me karakteristika delikate, parime të shkëlqyera dhe mendime të hollësishme. Muzika është realizuar nga Zotërinjtë Rebel & Francoeur, të njohur që të dy për sukseset e mëparshme dhe sidomos për operan simpatike “Pyrame & Tysbé.
Këngët e tyre janë të ëmbla dhe natyrale. Shprehja e tyre e drejtë, fisnike dhe prekëse. Recitimi i tyre është i ngjashëm me stilin e Lully dhe Z. Destouches, megjithatë, nuk janë imituar (kopjuar) këto mjeshtra të mëdhenj.

Argëtimet duken të karakterizuara mirë. Instrumentet flasin me aq forcë sa dhe qartësi, dhe duken se tregojnë gjithmonë për çfarë bëhet fjalë, sepse simfonitë janë specifike për secilën pjesë të Baletit”.