Disa CEO po mbyllin përgjithmonë zyret për të hequr dorë nga konfigurimet hibride dhe po përqafojnë plotësisht punën nga shtëpia.

A do ta ndjekin të tjerët?

Në fund të muajit qershor, CEO i Yelp, Jeremy Stoppelman njoftoi vendimin e madh për kompaninë me 4,400 persona: deri më 29 korrik, Yelp do të heqë plotësisht konfigurimet hibride dhe do të punojë plotësisht në distancë, raporton bbc.

Stoppelman, i cili e përshkroi punën hibride si “më të keqen e të dy botëve”. Madje e quajti “ferr” duke pohuar se do të mbyllen zyret në qytetet kryesore në SHBA, përfshirë New York, Chicago dhe Washington.

Yelp po mban vetëm selinë në San Francisco dhe posten e Phoenix, Arizona, duke kaluar në një model ‘hotelling’ ku tavolinat mund të merren me qira. “Me kalimin e kohës kuptuam se e ardhmja e punës në zyre ishte e kaluara”, pohoi ai.

Kompanitë e tjera po dyfishojnë në mënyrë të ngjashme punën në distancë, transmeton Telegrafi.

Airbnb, 3M, Spotify dhe Lyft kanë rregulluar sistemet e punës nga shtëpia. Disa firma, si Yelp, kanë mbyllur gjithashtu hapësirën e zyrave: në maj, aplikacioni TaskRabbit për punonjësit me qira mbylli plotësisht të gjitha zyrat e tij, duke përfshirë selinë në San Francisko; në prill, PayPal mbylli praninë në San Francisco.

Mund të ketë avantazhe të mëdha për të ecur në këtë drejtim, duke përfshirë përmbushjen e dëshirave të punëtorëve që duan të qëndrojnë përgjithmonë në shtëpi si dhe kursimin e kostove.

Por ekspertët thonë gjithashtu se bankat nëse punojnë në distancë në këtë mënyrë mbart rreziqe – veçanërisht pasi askush nuk është plotësisht i sigurt nëse do të funksionojë ose çfarë do të ndodhë më pas.

Zemërimi dhe strategjia

Kompleksiteti i punës hibride është një faktor kyç që i shtyn kompanitë në organizime plotësisht në distancë.

“Puna hibride është vërtetë e vështirë për t’u menaxhuar”, thotë Frances Milliken, profesoreshë e menaxhimit në Stern School of Business, Universiteti i New Yorkut. “Ka shumë kompleksitet të planifikimit me punën hibride”.

Ndërsa disa punëtorë janë rikthyer në zyra, anët negative të orareve hibride hyrëse dhe dalëse kanë filluar të bëhen më të qarta, nga thirrjet e vështira në Zoom deri te rraskapitja emocionale për punëtorët dhe dhimbje koke logjistike duke siguruar që anëtarët e ekipit të jenë në zyrë në të njëjtën kohë.

Hibrid ka shkaktuar “pak rrëmujë”, pranon Erik Gonzalez-Mule, profesor i asociuar i sjelljes organizative dhe burimeve njerëzore në Kelley School of Business, Indiana University, SHBA.

Ai thotë se ka qenë një dhimbje jo vetëm për kompanitë që përpiqen të organizojnë skemat hibride, por edhe për punëtorët, të cilët po përjetojnë goditje pas dy vitesh punë nga shtëpia, kur kishin më shumë autonomi se kurrë më parë.

Një pjesë e madhe e punëtorëve nuk duan ta humbin këtë autonomi, kompanitë e dinë, kështu që dyfishimi i punës në distancë mund të jetë një taktikë për të luftuar dëmtimin dhe për të rritur angazhimin e punëtorëve.

Në fund të fundit, të dhënat tregojnë një dëshirë të qartë të punonjësit për punë në distancë; në rastin e Yelp, 86 për qind e të anketuarve dëshironin të punonin nga distanca të gjithë ose shumicën e kohës; vetëm 1 për qind aktualisht shkojnë në zyrë çdo ditë. Kompanitë që dyfishohen thjesht po ndjekin numrat, duke u siguruar që punonjësit e tyre të mos largohen për punë të tjera të largëta.

Milliken argumenton se kjo është një arsye kryesore që disa kompani po ndryshojnë qasjet – dhe pse konfigurimet plotësisht të largëta mund të qëndrojnë. Sepse ndërsa mbyllja e zyrave mund të duket si një pikë pa kthim, “Unë nuk mendoj se kjo lëvizje është e pakthyeshme – ata thjesht mund të kthehen në qytete dhe të blejnë pasuri të paluajtshme”, thotë ajo. “Unë do të mendoj se nuk është – i kthyeshëm [sepse] punëtorët nuk do të duan të kthehen në zyrë”.

Për kompanitë me fleksibilitet për të marrë një vendim kaq dramatik, opsioni po bëhet gjithnjë e më tërheqës.

Një zhvendosje me punën në distancë gjithashtu zgjeron shumë grupet e talenteve. Punëtorët nuk janë më të kufizuar në kërkimin e zonave specifike metropolitane me afërsi të një zyre, dhe rekrutuesit mund të kërkojnë talente nga i gjithë vendi – nëse jo nga globi. Stoppelman tha se Yelp kishte parë “një rritje të fortë në aplikimet e kandidatëve” ndërsa lëvizte drejt së ardhmes së saj të parë të largët.

Sigurisht, kjo lëvizje nuk është e mundur për të gjitha industritë: sektorët që përballen me klientët që kanë qenë rezistent ndaj punës në distancë (ose edhe hibride), si financat, ose sektorë të tjerë si mikpritja ose kujdesi shëndetësor, ose nuk do ose nuk mund të mbyllen. vendet e punës siç kanë kompanitë e tjera. Por për kompanitë me fleksibilitet për të marrë një vendim kaq dramatik, opsioni po bëhet gjithnjë e më tërheqës.

“Rrezik i rëndësishëm”

Ne mund të shohim më shumë kompani të ndjekin shembullin, thonë disa ekspertë, duke përfshirë Jason Schloetzer, profesor i asociuar në Shkollën e Biznesit McDonough, Universiteti Georgetown, SHBA, i cili thotë se në distancë “është drejtimi që disa kompani duket se po shkojnë”.

Por ky është një territor i ri, kështu që është e paqartë se sa e përhapur mund të bëhet kjo dhe sa kompani janë të gatshme të marrin rrezikun.

“Unë mendoj se çdo lloj pune ose industrie ku njerëzit mund të punojnë në mënyrë të pavarur dhe nuk kërkojnë shumë bashkëpunim intensiv” mund të hedhë zare dhe të ndjekë hapat e Yelp, thotë Schloetzer, dhe se strategjia e dyfishimit mund të bëhet mjaft e zakonshme midis sektorë të caktuar, si teknologjia.

Por edhe për ato kompani që duken të prirura në mënyrë unike për të shkuar plotësisht në distancë, “kjo nuk është domosdoshmërisht kultura që çdo kompani dëshiron të ketë”.

Thënë kështu, edhe nëse një kompani mund të dyfishojë punën në distancë, jo çdo ekspert beson se është lëvizja më e mirë – veçanërisht pasi të dhënat tregojnë përfitimet e punës personale.

“Në fund, mendoj se gjithmonë ndihmon të kesh një hapësirë fizike ku mund të shkosh”, ose të paktën të kesh mundësinë për ta bërë këtë, beson Gonzalez-Mule.

Njëlloj, ndërsa largimi zgjeron grupin e talenteve të një firme, rrezikon gjithashtu të tjetërsojë talentet e mundshme që nuk e pëlqejnë punën nga shtëpia për një sërë arsyesh, duke përfshirë vetminë, mungesën e hapësirës për zyra në shtëpi, shpërqendrimet si fëmijët ose shokët e dhomës, ekspozimin ndaj COVID-19 dhe më shumë.

“Ju rrezikoni të humbni njerëz me siguri”, thotë ai. “Ai e kufizon grupin [për] njerëzit që janë të gatshëm të punojnë nga shtëpia dhe kanë një strukturë që i përshtatet asaj dhe që janë produktivë në shtëpi”.

Ekspertët gjithashtu vënë në dukje sfidat me hyrjen në bord dhe ndërtimin e marrëdhënieve; telekomanda e plotë mund të “dëmtojë të ardhurit”, shton Gonzalez-Mule, një problem veçanërisht i theksuar për punëtorët më të rinj të Gen Z.

“Ndoshta ata po thonë se njerëzit që punojnë në distancë nuk do të kenë asnjë nga këto probleme”, por ai shton se “Unë mendoj se ajo që ata po bëjnë mbart një rrezik të konsiderueshëm”.

Pavarësisht, do të ketë më shumë firma që janë gati të hidhen në një të ardhme të largët.

Por Schloetzer thotë se kompanitë e tjera mund të mos bëjnë lëvizje të mëdha, veçanërisht me mungesën e të dhënave për atë që funksionon tani – në fund të fundit është ende shumë herët në kthimin në punë.

“Sa herë që jeni duke bërë një tranzicion kaq të madh”, shton Milliken, “është e vështirë të parashikosh saktësisht se çfarë do të ndodhë më pas”. /Telegrafi/