LAJMI I FUNDIT:

Kohëzgjatja e gjumit sipas moshës

Kohëzgjatja e gjumit sipas moshës
(Foto: Healthline)

Të jeni në gjendje të flini një numër të mirë orësh gjumë është e rëndësishme, por shpesh nuk arrini të flini numrin e duhur të orëve për shkak të angazhimeve të jetës së përditshme. Gjumi është një element jetik për shëndetin dhe mirëqenien e përgjithshme.

Reklama

Kohëzgjatja dhe cilësia e gjumit janë faktorë thelbësorë për funksionimin e duhur të trupit. Nevoja për gjumë ndryshon në varësi të moshës, stilit të jetesës, periudhës së vitit dhe kushteve shëndetësore.

Ka një kohë të mjaftueshme për të fjetur sipas moshës, transmeton KP.

Të porsalindur (0-3 muaj)

Kohëzgjatja aktuale e rekomanduar është 14-17 orë në ditë, më parë ishte 12-18 orë.

Foshnjat (4-11 muaj)

Kohëzgjatja e rekomanduar është 12-15 orë, por shkalla është më e gjerë dhe mund të ndryshojë nga 10 në 18 orë.

Fëmijë të vegjël (1-2 vjeç)

Kohëzgjatja e rekomanduar është 11-14 orë, diapazoni është gjithashtu më i gjerë dhe varion nga 9 në 16 orë.

Fëmijët parashkollorë (3-5 vjeç)

Kohëzgjatja e rekomanduar është 10-13 orë, me një shkallë më të madhe nga 8 deri në 14 orë.

Fëmijët e moshës shkollore (6-13 vjeç)

Kohëzgjatja e rekomanduar është 9-11 orë, me një shkallë 7-12 orë.

Adoleshentët (14-17 vjeç)

Kohëzgjatja e rekomanduar është 8-10 orë, me një shkallë 7-11 orë.

Të rinjtë (18-25 vjeç)

Kohëzgjatja e rekomanduar është 7-9 orë, me një shkallë 6-11 orë.

Të rriturit (26-64 vjeç)

Kohëzgjatja e rekomanduar është 7-9 orë, me një shkallë 6-10 orë.

Të rriturit e moshuar (65+)

Kohëzgjatja e rekomanduar është 7-8 orë, me një shkallë 5-9 orë.