LAJMI I FUNDIT:

Koha është thelbësore – çfarë ndodh nëse veturën me naftë e mbushni me benzinë

Koha është thelbësore – çfarë ndodh nëse veturën me naftë e mbushni me benzinë

Lajmi se disa dhjetëra shoferë mbushën veturën e tyre me naftë në vend të benzinës për shkak të gabimit të punonjësve, ku me sa duket ishte ruajtur karburanti i gabuar në rezervuarin e gabuar në Kroaci, shtroi pyetjen se çfarë të bëni në një rast të tillë.

Përkatësisht, përdorimi i karburantit të gabuar mund të shkaktojë dëme të mëdha në motorin e veturës suaj.


Nuk është e lehtë të mashtrohesh

Nafta është një substancë shumë më e dendur se benzina tradicionale dhe ndizet nga presioni dhe jo nga një shkëndijë. Për shkak të densitetit të tij, edhe një sasi e vogël e karburantit dizel në një automjet me benzinë mund të bllokojë injektorët e karburantit, filtrat dhe tubat brenda motorit, raporton index.hr.

Me përjashtim të rastit të sotëm, ku ka pasur një gabim të dukshëm nga një punonjës, nuk është shumë e lehtë të gabosh dhe të hedhësh karburantin e gabuar. Gjegjësisht, gryka e “armëve” nëpër të cilat derdhet naftë është zakonisht më e madhe, kështu që nuk do të futet as në vrimën për mbushjen e rezervuarit të karburantit të benzinës.

Gjithashtu, doreza përmes së cilës derdhet naftë është e zezë, ajo e benzinës është e gjelbër, ndërsa në pompë shënohet gjithmonë qartë lloji i karburantit. Gjithashtu, lloji i karburantit që futet në veturë shënohet gjithmonë në etiketë pikërisht pranë vrimës së mbushjes.

Asnjëherë mos e nisni motorin

Në rast se nuk ka gjasa që të keni derdhur naftë në veturën ose motoçikletën tuaj me motor benzinë dhe të vini re gabimin përpara se të filloni të vozitni, mos e ndizni motorin në asnjë rrethanë.

Tërhiqeni menjëherë automjetin në një punishte ose telefononi një shërbim celular, në mënyrë që ata të mund të pompojnë naftën dhe të zbrazin rezervuarin, të shpëlajnë sistemin e karburantit dhe të zëvendësojnë filtrat e karburantit.

Mos harroni: koha është thelbësore! Edhe nëse nuk e drejtoni automjetin, karburanti dizel në rezervuar do të bllokojë sistemin e karburantit, motorin dhe grykat, dhe dëmi që rezulton do t’ju kushtojë disa qindra euro.

Nuk do të arrish shumë larg

Dhe nëse filloni të ngasni veturën tuaj me naftë, nuk do të arrini shumë larg. Një motor me benzinë nuk mund të djegë naftë, kështu që automjeti juaj do të lëvizë disa kilometra, do të bëjë zhurma të çuditshme dhe më pas do të ndalojë.

Kjo mund të shkaktojë dëme të mëdha, domethënë shkatërrimin fjalë për fjalë të motorit, i cili më pas do të ketë nevojë për një “gjeneral”.

Prandaj, sapo të vini re se diçka nuk është ashtu siç duhet – qoftë motori që nuk “tërheq” apo dëgjohen disa zhurma të çuditshme – ndaloni menjëherë dhe kërkoni ndihmë. /Telegrafi/