Programi zgjidhi problemin shkencor në ‘avancimin mahnitës’ për të kuptuar makineritë e jetës.

Pasi u rrit në famë në performancën e tij mbinjerëzore në lojëra, grupi i inteligjencës artificiale, ‘DeepMind’ ka zgjidhur një problem serioz shkencor që ka bërë që shumë shkencëtarë të ngecin në studimin e tij për gjysmë shekulli, shkruan The Guardian.

Me programin e tij të fundit Inteligjenca Artificiale, ‘AlphaFold’, kompania dhe laboratori i hulumtimit treguan se mund të parashikojnë se si proteinat palosen në forma 3D, një proces shumë i ndërlikuar që është thelbësor për të kuptuar makinerinë biologjike të jetës, transmeton Telegrafi.

Shkencëtarët e pavarur thanë se përparimi do të ndihmonte studiuesit të veçojnë mekanizmat që nxisin disa sëmundje dhe të hapë rrugën për ilaçe projektuese ndaj këtyre sëmundjeve.

DeepMind tha se kishte filluar punën me një grup shkencor dhe do të përqendrohej fillimisht në sëmundjen e malaries dhe disa sëmundje të tjera parazitare.

“Ky shënon një moment emocionues për këtë fushë”, tha Demis Hassabis, themeluesi dhe shefi ekzekutiv i DeepMind. “Këto algoritme tani po bëhen mjaft të pjekura dhe mjaft të fuqishëm që të jenë të zbatueshëm për probleme shkencore vërtet sfiduese”.

Venki Ramakrishnan, presidenti i Shoqërisë Mbretërore, e quajti punën “një përparim mahnitës” që kishte ndodhur “dekada para se shumë njerëz në këtë fushë të kishin parashikuar”.

Palosja e proteinave ka qenë një sfidë e madhe në biologji për 50 vjet. Një formë misterioze e origami molekulare, rëndësia e saj është e vështirë të mbivlerësohet. Shumica e proceseve biologjike rrotullohen rreth proteinave dhe forma e një proteine ​​përcakton funksionin e saj. Kur studiuesit e dinë se si një proteinë paloset, ata mund të fillojnë të zbulojnë se çfarë bën ajo. Se si insulina kontrollon nivelet e sheqerit në gjak dhe si antitrupat luftojnë coronavirusin.

Për shkak se pothuajse të gjitha sëmundjet, përfshirë kancerin dhe COVID-19, kanë të bëjnë me strukturën 3D të një proteine, AI mund të hapë rrugën për zhvillimin më të shpejtë të trajtimeve dhe zbulimeve të ilaçeve duke përcaktuar strukturën e proteinave të panjohura më parë. /Telegrafi/