Në qytezën ku u rrit Melania Trump në Slloveni, tani është vendosur një statujë e re e saj, e zëvendësuar me statujën e parë nga druri e cila u dogj disa muaj më parë.

Statuja e parë e bërë prej druri u zbulua në korrik të vitit 2019, dhe përshkruante figurën e Melania Trumpit, 50 vjeçe, e veshur me një fustan ngjyrë blu, i ngjashëm me atë që ajo veshi në inaugurimin e Presidentit Donald Trump në Shtëpinë e Bardhë, në vitin 2017, shkruan Revista People.

Sidoqoftë, ngjashmëritë përfunduan aty. Statuja më abstrakte dhe fytyra prej druri i dhuruan faqeve satirike në rrjetet sociale shaka të panumërta të kritikëve, shumë prej të cilave krahasuan punën e artit me skulpturat e tjera që nuk kanë goditur shumë me publikun.

Statuja e parë prej druri e Melania Trumpit (Foto: Reuters: Borut Zivulovic, Evan Vucci)

Një vit pas zbulimit të kësaj statuje afër vendlindjes së zonjës së parë, qytezës Sevnica, vandalët thuhet se dogjën statujën fillestare prej druri, duke e çuar amerikanin që porositi copën të pyeste “pse e bënë atë”, në një intervistë për Reuters.

Brad Downey, i cili punësoi artistin lokal të popullit Ales Zupevc për të krijuar skulpturën e re dhe origjinale të zonjës Trump, i tha Reuters se ai kishte depozituar një raport policie por shpresonte të intervistonte vandalët për një film dokumentar që po krijonte.

Statuja e re prej bronzi e Melania Trumpit në Sevnica të Sllovenisë (Foto: Matic Zorman/Getty Images/Guliver)

Downey ekspozoi gjithashtu mbetjet e djegura të statujës në një galeri në Slloveni, duke u thënë gazetarëve se “përfaqëson një përfaqësim vizual të tensioneve politike që po shpërthejnë” në vend.

Të martën, ai thuhet se zbuloi një pamje të re dhe të përmirësuar të veprës artistike – në kuptimin që ka më pak të ngjarë të vandalizohet nga zjarrvënia, pasi është punuar me material bronz.

Zonja e Parë e Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Melania Trump (Foto: Alex Wong/Getty Images/Guliver)

Në një intervistë për The New York Times, Downey përmendi protestat e fundit amerikane si arsyetimin e tij pas skulpturës, e cila duket praktikisht identike me versionin e mëparshëm, por është pa ngjyra.

“Me protestat e fushatës ‘Black Lives Matter’, ka pasur një tendencë për të prishur monumentet, kështu që unë doja të instaloja një të përhershme”, tha Downey.

Statuja e re prej bronzi e Melania Trumpit në Sevnica të Sllovenisë (Foto: Matic Zorman/Getty Images/Guliver)

Nëse statuja e re e Melania Trumpit vandalizohet, një simbol i kujtesës së saj, të paktën, ka të ngjarë të mbetet.

Siç vëren The New York Times, një pllakë mbi skulpturën e re – e cila qëndron në të njëjtin trung të pemës si origjinalja – ia kushton atë “kujtimit të përjetshëm të një monumenti të Melanisë që qëndronte në këtë vend”. /Telegrafi/

Pllakata poshtë statujës së re prej bronzi e Melania Trumpit në Sevnica të Sllovenisë (Foto: Matic Zorman/Getty Images/Guliver)

Statuja e re prej bronzi e Melania Trumpit në Sevnica të Sllovenisë (Foto: Matic Zorman/Getty Images/Guliver)