Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut ka vendosur që vaksinimi i detyrueshëm është i ligjshëm dhe mund të jetë i nevojshëm në shoqëritë demokratike.

Vendimi u miratua të enjten dhe pasoi përfundimin e apelit që familjet çeke paraqitën në gjykatë për shkak të vaksinimit të detyrueshëm të fëmijëve, shkruan deutschewelle.

Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut, e cila u adresua nga prindërit e fëmijëve që nuk u pranuan në kopsht për shkak të mosvaksinimit, vlerësoi sot se vaksinimi i detyrueshëm është “i nevojshëm në një shoqëri demokratike”, transmeton Telegrafi.

“Ky verdikt rrit mundësinë e vaksinimit të detyrueshëm në epideminë aktuale të COVID-19”, tha avokati Nikola Ervije, i specializuar në ECHR, për Agence France-Presse. Megjithatë, ai thekson “lirinë e vlerësimit që gjykata u la shteteve në lidhje me çështjen e politikës së vaksinimit”.

Eksperti gjithashtu thekson se vendimi i gjykatës tregon “një konsensus të përgjithshëm mbi efektet pozitive të vaksinimit, i cili nuk vihet në dyshim për shkak të efekteve anësore të pashmangshme sepse ekziston një kontroll i rreptë shkencor”.

Gjykata, siç shton ai, mbështet “parimin e solidaritetit shoqëror, i cili mund të justifikojë vendosjen e vaksinimit mbi të gjithë, madje edhe ata që ndihen më pak të rrezikuar nga sëmundja, kur bëhet fjalë për mbrojtjen e personave më të rrezikuar”.

Republika Çeke “prandaj ka një liri të madhe vlerësimi në atë kontekst”, shkruan në vendimin e gjykatës, i cili nuk mund të apelohet dhe thekson se “interesat e fëmijëve duhet të kenë përparësi në të gjitha vendimet që i prekin ata”. /Telegrafi/