Gjeneva është e vendosur të prezantojë ‘pagën më të lartë minimale në botë’ e cila do të jetë e barabartë me rreth 3,800 euro në muaj (4182 franga zvicerane).

Sipas mediave të huaja, përcjell Telegrafi, qyteti zviceran, i cili ka një popullsi me rreth 500 mijë votues, mbajti një referendum me dy të tretat që mbështesnin masën e re.

Ndryshimet, të cilat ishin refuzuar nga votuesit dy herë më parë si në vitin 2011 dhe në vitin 2014, tani do të hyjnë në fuqi nga 17 tetori.

Gjeneva është qyteti i dytë më i shtrenjtë në botë, sipas një indeksi të kostos së jetesës të përpiluar nga Expatistan por që u godit veçanërisht rëndë nga shpërthimi i COVID-19 për shkak të mbështetjes në të ardhurat nga turistët dhe vizitorët e biznesit.

Qyteti ka vuajtur varfërinë në rritje të lidhur me coronavirusin ndërsa familjet janë bërë gjithnjë e më të varura nga provizionet nga bankat e ushqimit – me radhë prej më shumë se gjysmë milje të gjata që formohen në kulmin e pandemisë.

Michel Charrat është presidenti i Groupement Transfrontalier Europeen – një organizatë që përfaqëson punëtorët ndërkufitarë në Francë dhe Zvicër.

Sipas tij, nga masa do të përfitonin 30,000 punëtorë me pagë të ulët – me dy të tretat e tyre ishin gra.

Paga e re minimale u propozua fillimisht nga partitë e krahut të majtë në Zvicër të cilët argumentuan se futja e saj ishte mënyra më e mirë për të adresuar koston në rritje të jetesës. /Telegrafi/