Komisioni Federal i Tregtisë i SHBA pretendon se kompania e Mark Zuckerberg ka shkelur ligjin për mbrojtjen e konkurrencës për vite me rradhë. Pasoja, nëse Facebook humbet mosmarrëveshjen, mund të jetë një nga ndarjet më të mëdha në “teknologjinë e madhe” moderne.

Facebook mund ta gjente veten në telashe serioze. Komisioni Federal i Tregtisë i SHBA-së sapo ka ngritur një proces gjyqësor duke akuzuar firmën e Zuckerberg për shkelje të ligjeve të konkurrencës. Nëse gjyqi shkon në favor të Komisionit Federal, ai mund të ndajë portofolin e plotfuqishëm të aplikacioneve të Facebook, transmeton Telegrafi.

Komisioni Federal publikoi procesin gjyqësor kundër Facebook si pjesë e një njoftimi për shtyp në faqen e tyre zyrtare, shpjegon Makeuseof. Sipas burimit, 47 avokatë të tjerë të shtetit me paditë e tyre janë gjithashtu pas Zuckerberg. Një hetim i kryer nga agjencia zbuloi se Facebook po kërkon në mënyrë aktive të shkatërrojë konkurrencën duke blerë aplikacione të ardhshme që mund të përbëjnë një kërcënim për ta. Këto veprime i lanë përdoruesit pa zgjedhje dhe ndihmuan në krijimin e një lloj monopoli mbi mediat sociale. Facebook bleu Instagramin në vitin 2012, ndërsa WhatsAppin e bleu dy vjet më vonë. Komisioni Federal është i bindur se blerja e këtyre kompanive ishte një “akt i eliminimit të kërcënimeve ndaj monopolit ekzistues”.

Provat e sjella në tryezë nga ky komision përfshijnë dokumente në lidhje me sjelljen e pretenduar anti-konkurruese që e shtyu Facebook-un të blinte Instagram-in.

Komisioni Federal i Tregtisë ka në plan të heqë një ndalim të përhershëm që përfshin “konfiskimin e pasurisë, duke përfshirë Instagram dhe WhatsApp”. /Telegrafi/